Mer i samma goda Beck-anda

FILMEN

Så var Martin Beck och gänget tillbaka igen. Den här gången i den 21 filmen i serien, "Den japanska shungamålningen". I och med denna film har man tangerat James Bond när det gäller antalet filmer. Tyvärr har man klart och tydligt deklarerat att det inte blir fler filmer efter film nummer 24…

Historien i "Den japanska shungamålningen" utspelar sig i Stockholms konstkretsar och börjar med att en kollega till Beck, Hans Sperling (spelad av Dieter Pfaff och som för övrigt också var med i "Flickan i jordkällaren") kommer till Stockholm för att köpa en shungamålning på Bukowskis.

Tyvärr blir han snuvad på den av en konstagent som för en kunds räkning ropar in den mitt framför näsan på honom. Konstagenten söker senare upp Sperling för att erbjuda andra målningar. De bestämmer att de ska mötas över middag senare på kvällen för vidare diskussion. När konstagenten inte dyker söker Sperling upp henne på rummet men väl där hittar han henne mördad, upplagd som ett konstverk på sängen.

Sperling ringer sin kollega Beck och nu blir det upp till dem att hitta mördaren. Gunvald har dock invändningar och tycker att Beck är oproffsig och redan bestämt sig för att Sperling är oskyldig, något Gunvald inte är helt säker på…

"Den japanska shungamålningen" fortsätter i samma goda "Beck"-anda som de tidigare "Beck"-filmerna och det finns egentligen bara en sak att klaga lite på och det är att jag skulle vilja se mer av Gunvald. Här är det mer Beck och Sperling som syns vilket inte är fel men det går inte att komma ifrån att Gunvald är mer intressant än Sperling.

Som tur är får dock Sperling, som den tysk han är, tala tyska och engelska och slippa dubbas till svenska som vi sett exempel på i tidigare filmer.


EXTRAMATERIALET

Filmen har inget extramaterial.


TRE SAKER

1. Den som inte vill vänta tills "Beck"-filmerna kommer på DVD har säkert redan, som jag, sett film 22, "Den svaga länken" på bio. Det känns då lite konstigt att se hur Gunvald döljer sitt och Ingers förhållande när man vet att Beck får reda på det i nästa film…som man redan sett…

2. Lika bra som "Beck"-filmerna är, lika förvirrande är deras utgivning. Ser man filmerna som kommer på bio, på bio och de som enbart kommer på DVD, på DVD kommer man se dem i följande ordning: Film 22, 21, 24 och 23. Varför man valt att göra så har jag ingen aning om men vill man se dem i ordning får man hålla sig till DVD-utgivningen.

3. I "Den japanska shungamålningen" ser vi Jan Malmsjö som Ernst Levendahl och jag måsta bara säga att jag tycker han är underbar i den rollen. Jan är helt perfekt som den lite excentriske herrn.


HANS-ÅKE LILJA (2007-06-14)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (55)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Nordisk film
Tema: Beck
Ljud: DTS 5.1
Bild: Widescreen 1.78:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (16/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA