Martin Lawrence vs. Mikael Persbrandt

FILMEN

"Boog & Elliot - Vilda vänner" handlar om tambjörnen Boog som lever det goda livet i Beths garage. Han uppträder lite för barn och blir ompysslad på alla tänkbara sätt. Allt till Boogs glädje. En dag träffar han dock Elliot, som när de träffas är fastbunden på en jägares motorhuv.

Boog hjälper Elliot att komma loss och efter det är paret oskiljaktiga…mycket till Boogs förtret. Samma kväll lyckas nämligen Elliot få med sig Boog ut ur garaget och in till staden. Där bjuder han honom på choklad, vilket han inte är van med och höga på sockret rensar de sen en affär på allt som går att äta.

Detta får Beth att inse att Boog kanske skulle ha det bättre i skogen. Sagt och gjort, Boog sövs ner och skeppas ut i skogen där han vaknar utan att kunna ett dugg om hur naturen funkar. Han vet inte vad han ska äta, han saknar sin säng och framförallt sin toalett. Kort sagt, han är en stadsbjörn som släppts ner i en helt ny värld. Som tur är han har sin vän Elliot med sig, eller inte…

"Boog & Elliot - Vilda vänner" är Sony animations första film och de gör ett mycket bra jobb. Jag gillar filmen skarpt både vad gäller själva animeringarna och manus. Dessutom har man verkligen lyckats med rösterna. Boogs görs av Martin Lawrence. Ashton Kutcher gör Elliots röst och Gary Sinise är perfekt som den galne jägaren Shaw. När det gäller de svenska rösterna är det framför allt en fröjd att höra Mikael Persbrandt som Boog. Han har en riktigt bra röst när det gäller animerad film.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet är nästan överväldigande. Här finns filmer om hur man spelade in filmen, intervjuer med de som gör rösterna, borttagna scener, spel, en musikvideo till filmens ledmotiv, kommentarer, ett bildgalleri, storyboards med mera.

Man har med andra ord tagit i ordentligt när man satt ihop DVD:n vilket vi naturligtvis ska vara tacksamma för. Dessutom har man lagt in en hel liten film bland extramaterialet. Den heter "Boog and Elliot's Midnight Bun Run" och handlar om hur Boog och Elliot ska bryta sig in i en husvagn för att stjäla bullar. Den är minst lika rolig som själva filmen.

Man kan inte låta bli att häpna över att trots att skaparna av filmen har en hel film att koncentrera sig på så finns det nästan alltid en liten kortfilm men också. "Boog and Elliot's Midnight Bun Run" skulle dock kunna vara en (lång) bortklippt scen ur filmen.


TRE SAKER

1. För en gångs skull var den svenska rösten (Persbrandt som Boog) i samma klass som originalet. Jag brukar alltid välja originalrösterna men den här gången flippade jag mellan Martin Lawrence och Mikael Persbrandt.

2. I flera scener i filmen råkar kaniner illa ut. De får agera allt ifrån handduk åt Boog till ammunition i ett kaninkrig, otroligt roligt. I en scen kastar Elliot kaniner istället för stenar på fönstret till Boogs garage för att få hans uppmärksamhet.

3. Ibland är det, det lilla extra som avgör. Här är det en liten nalle som Boog har. Det är hur kul som helst att en stor stark björn som måste ha en liten blå tygnalle för att kunna sova.


HANS-ÅKE LILJA (2007-03-30)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (2)
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Sony
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Lyckohjulet: ett spel om skogen, Bakom träden: skapandet av Boog & Elliot - Vilda vänner, Featurette, stjärnorna bakom de amerikanska rösterna, Voice-a-rama, hör hur karaktärerna låter med olika dialekter, Musikvideo, "I wanna lose control", Bortsvept, dekonstruktion av scener, Bortklippta scener, Kommentarspår med filmens skapare, Kortfilm, RingTales, Galleri, Beat boards, Storyboards och Påskägg
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (1/3):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA