Ett vemodigt avslut

FILMEN

Så var det slut. "Beck 24 – I guds namn" är den sista filmen (om man nu ska tro på det de inblandade säger) som kommer att göras med Peter Haber och Mikael Persbrandt i huvudrollerna som MArtin Beck och Gunvald Larsson.

Om det nu är så att detta är den sista filmen så är den en värdig avlutning på serien och när man ser den känns det faktiskt som om den är menad att vara den sista. Så, även om jag vill ha mer "Beck"-filmer tycker jag att "I guds namn" är ett mycket tillfredställande slut på den 24 filmer långa serien.

"Beck 24" är en sorglig film på många sätt förutom att det är den sista i serien. Dels går Gunvald in i väggen och blir mer eller mindre helt utslagen och dels blir en i teamet skjuten till döds. Vem tänker jag inte avslöja men det blir verkligen känsligt.

I övrigt handlar "Beck 24" om hur en paparazzifotograf slås ihjäl under oklara omständigheter. När teamet kommer till hans lägenhet märker de att alla hans kameror saknas. Detta tyder på att mördaren varit ute efter något eller några speciella bilder.

Oscar hittar till sist en penna som innehåller ett USB-minne fullt med foton. Där, bland de över 100 fotona finns de två som kan vara nyckeln till att lösa mordet på fotografen, frågan är bara hur.

Som vanligt är skådespelandet helt fantastiskt och det finns faktiskt inget att klaga på över huvud taget när det gäller det. Inte heller på manus och handlingen finns det något att klaga på. En kul detalj i "Beck 24" är att vi här för första (och sista) gången får se hur Gunvald bor.

Som sagt är detta förmodligen den sista "Beck"-filmen vi får men Peter Haber och Mikael Persbrandt så det är bara att buga och tacka för de 24 filmer de gjort tillsammans. Det har varit en otrolig resa och det känns verkligen som om serien får ett värdigt och korrekt slut i och med "Beck 24".


EXTRAMATERIALET

Filmen saknar extramaterial


TRE SAKER

1. Skulle det vara så att ni har 2000:- över kan ni i november inhandla en box med alla 24 "Beck"-filmerna (dock bara de med Haber och Persbrandt) och två bonusdiskar. Lite surt är det dock att man inte kan inhandla bonusdiskarna separat. Det är ju trots allt en hel del som redan har alla 24 filmerna.

2. Jag vet inte om det är för att det är sista filmen i serien men man får lite känslan av att Martin Beck får träda fram lite mer här och att de andra karaktärerna får stå tillbaka lite och även om det känns lite trist är det ändå rätt beslut.

3. Jag är otroligt nyfiken på hur man kommer att gå vidare med historien om Martin Beck nu. Jag har svårt att tro att man inte kommer att göra fler filmer. Kanske kan man hitta nya skådespelare?


HANS-ÅKE LILJA (2007-10-14)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (55)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Nordisk film
Tema: Beck
Ljud: DTS 5.1
Bild: Widescreen
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA