Personligt med Beck

FILMEN

"Beck 3 - Vita Nätter" är den hittills mest personliga filmen för Martin Beck. Bland annat får vi se honom sörja sin son som blir skjuten i filmens början. Och trots att Martin och hans son inte hade det bästa förhållandet tar det hårt på honom. Så hårt att han till och med funderar på att sluta som polis. Nu gör han ju inte det och det är ju tur för oss eftersom vi då missat 21 filmer.

Beck träffar också en kvinna som han blir intim med i filmen. I vanliga fall är detta inte något unikt men i just Becks fall får det nog ändå ses som något ovanligt. Han är ju ändå den typiska ensamvargen.

Parallellt med allt detta har vi också filmens handling som alltså inleds med att Becks son skjuts ihjäl. Han gör det efter att han tagits av polisen för att ha smugglat in knark från Polen och sedan tvingats avslöja de han smugglar knarket åt. Beck tvingas nu samtidigt som han sörjer sin son även ta reda på vem han egentligen var och på så sätt komma åt de som är ansvariga för hans död.

Han får snart indikationer om att Gavling, en riktigt ful fisk som gruppen jagat under en tid, ligger bakom smugglandet men som tidigare går det inte att komma åt honom. Han ser hela tiden till att ha ryggen fri. Jag ska inte avslöja hur det går den här gången men något säger mig att vi kommer att får se mer av Gavling i kommande filmer.

Slutet är dessutom rätt oväntat samtidigt som det slarvas bort lite. Man skapar ett överraskningsslut som man sen inte följer upp, onödigt! "Beck 3" är ändå en av de starkare filmerna i serien. Dessutom slipper vi för första gången karaktären Benny i och med den här filmen.


EXTRAMATERIALET

Filmen innehåller inget extramaterial.


TRE SAKER

1. Detta är det första av 10 "Beck"-filmer som är regisserade av Kjell Sundvall.

2. Becks son är väldigt lik Måns Zelmerlöw.

3. Filmens titel, "Vita Nätter", syftar på de ravepartyn som anordnas i filmen och pågår flera dagar i sträck.


HANS-ÅKE LILJA (2002-10-24)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (55)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2002
Bolag: Nordisk film
Tema: Beck
Ljud: Stereo
Bild: Widescreen
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (25/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
UNDERHÅLLNINGSUTGÅVORNA