Bra casting, men sur Wallander

FILMEN

En motorcyklist smiter förbi tullen vid Öresundsbron. Han färdas på en racingcykel som gör att polisen och tullen inte har en chans att hinna ifatt honom. Dagen efter hittas både förare och motorcykel nedanför ett stup. Mannen är död och hans nacke är bruten. Till en början misstänker man självmord men när det visar sig att han saknar den ryggsäck han hade på sig när han smet från tullen och att hans nacke är bruten på ett sätt som inte stämmer överens med fallet kopplas Wallander in.

Sakta men säkert går det upp för Wallander och hans grupp att det handlar om narkotikasmuggling och att den döde mannen, som man nu konstaterats har mördats, var en knarkkurir. Misstankarna faller på det lokala MC-gänget och Wallanders grupp och i huvudsak Isabell får känna på vad det innebär att gå emot ett MC-gäng.

I "Kuriren" är den sure Wallander tillbaka igen. Han är här lika grinig som han var i "Hämnden" och jag tycker inte riktigt att jag känner igen honom från de tidigare filmerna. Visst, han har alltid varit lite trumpen men här går han lite längre än så och det känns inte riktigt rätt. Hans oförmåga att känna av när hans personal lider känns även den överdriven. Kanske finns det med för att förstärka det faktum att Martinsson, till Kurts förtret, visat intresse att ta över hans tjänst när han går i pension om tre år. I och med Kurts oförmåga och Martinssons förmåga ges vi känslan av att Martinsson trots allt skulle bli en rätt bra chef.

För övrigt känns "Kuriren" lite som ett mellanspel när det gäller karaktärernas privata sidor och det mesta står och stampar i filmen. Det händer inget mellan Wallander och Katarina som är värt att notera… förutom att Kurt suktar lite då men det är allt.

I "Kuriren" får vi dock prov på väldigt bra casting. Som MC-knuttarna Mats och Hans Kolt ser vi Rafael Pettersson och Tomas Köhler som båda är väldigt bra castade. Speciellt Rafael ser verkligen grym ut med alla sina tatueringar. Sen är även Dragomir Mrsic perfekt som knarkgangstern Jovan Brancovic. Han är sådär sliskig som man tycker att en gangster ska vara. Allt detta gör att "Kuriren" blir en riktigt bra film, även om Wallander är rätt sur och otrevlig emellanåt.


EXTRAMATERIALET

Trailers för film 1–17.


TRE SAKER

1. Kolla hur Martinsson sitter vid sitt skrivbord. Finns det inget skyddsombud i Ystad?

2. Det står på alla dessa nya filmer att de bygger på historier av Henning Mankell men frågan är vad det betyder? De är ju inte baserade på böcker i alla fall och det är inte han som skrivit manus…

3. Jag tycker nog att det börjar bli dags för Isabell och Pontus att få ta lite större plats. Visserligen får de synas mer här än tidigare men ändå, de kan närmast ses som stora biroller.


HANS-ÅKE LILJA (2009-07-22)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (39)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: SF
Tema: Wallander
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Trailers
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (30/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
DRAMAKOMEDIERNA