En rakt igenom bra film

FILMEN

Fjärde Wallander-filmen, "Mörkret" är en riktigt otäck historia om hur 13-, 14-åriga flickor pressas till att ha sex för pengar. Det hela uppdagas av en slump när en man försvinner och det visar sig att hans dotter tagit livet av sig ett år tidigare. Linda börjar nysta i dotterns självmord för att hitta något som kan ge ett svar på varför hon tog livet av sig och det hon hittar är ingen kul läsning.

Dottern utnyttjades av hänsynslösa män som tjänade pengar på hennes kropp. Samma män gör det dessutom fortfarande men nu med andra flickor. Kom hennes pappa i vägen för dessa män? Är det därför han är försvunnen? Eller har han försvunnit av egen vilja? Det är det upp till Kurt och gänget att ta reda på.

Linda tar väldigt illa vid sig av fallet och det ska senare visas sig vara för att det ligger väldigt nära en egen upplevelse hon hade som ung. Kurt å sin sida upplever ett personligt trauma under utredningen. Läkarna misstänker nämligen att han har prostatacancer. Han testas men svaret får han vänta på i en vecka…

"Mörkret" är en film med mycket känslor och man kan inte låta bli att lida med de unga flickorna, Linda och Kurt. Hela gruppen tar mycket illa vid sig men som sagt är det Linda som lider mest. Johanna Sällström gestaltar Linda väldigt bra och man känner verkligen hur illa hon mår av det hon upplever. Stackars Stefan (Lindas kollega, sambo och eventuella kärlek) däremot får mest hänga med här utan att riktigt fatta vad som händer.

Fokus i "Mörkret" ligger helt klart på far och dotter Wallander även om jag tycker att alla de andra (med undantag för just Stefan) får mer utrymme i den här filmen. De är inte nödvändigtvis så att de får mer tid framför kameran men när de väl är där händer det något. De knallar inte bara runt som själlösa statister.

Personligen tycker jag att "Mörkret" är den bästa filmen i serien så här långt. Den har en bra, men otäck, handling. Den får en att gissa vem den eller de skyldiga är och karaktärerna funkar bra. En rakt igenom bra film med andra ord.


EXTRAMATERIALET

Biografier samt en trailer för nästa film är vad som bjuds.


TRE SAKER

1. Det blir lite extra obehagligt när Linda berättar om varför hon tar så illa vid sig när man tänker på att Johanna Sällström tog livet av sig ett tag efter att filmerna spelats in…

2. Det är intressant att se när Linda och Stefan kommer till frun till den man som försvunnit och frågar henne om hon vet vad som hänt. De frågar henne som suttit på anstalt i ett år och under den tiden knappt pratat. Vad är oddsen att hon ska veta något?

3. Wallander och co. växer hela tiden och det börjar nu kännas som om vi kommer karaktärerna in på livet. Och då har vi ändå massa filmer kvar.


HANS-ÅKE LILJA (2005-10-12)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (39)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2005
Bolag: SF
Tema: Wallander
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Biografier & Trailer på kommande Wallander-film: Afrikanen
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (19/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA