Värdig avslutning en ojämn serie

FILMEN

"Guldkalven" är den sista i en serie på sex filmer om Irene Huss. Det är samtidigt den bästa av de sex filmerna så man avslutar serien på topp, och vem vet, kanske kommer det fler filmer? Hur som helst, titeln "Guldkalven" anspelar på några unga rika människor som genom att starta en nätpokersite snabbt blir rika. Det visar sig dock att deras prognoser var lite för optimistiska vilket resulterat i att flera investerare nu förlorat avsevärda summor pengar.

En av delägarna hittas snart mördad i bakluckan på en bil med fyra fingrar bortklippta. Fingrarna dyker snart upp hos de två andra delägarna varav den ena strax därefter hittas mördad han också medan den andra med nöd och näppe överlever ett mordförsök. Snart har man lokaliserat alla fingrarna utom ett och det är här Irene Huss kopplas in. Vem har det fjärde fingret och vem är det som skickat dem?

"Guldkalven" är som sagt den bästa av de sex filmerna om Irene Huss och till stor del tror jag att det har att göra med hennes motspelare. I rollen som den överlevande delägaren ser vi Tuva Novotny och som hennes pojkvän ser vi Linus Wahlgren och båda gör riktigt bra insatser. Linus är avsevärt bättre än jag trodde när han först dök upp i rutan och Tuva levererar ju oavsett roll. Dessa två tillsammans med Reuben Sallamander (som jag lovordat i tidigare recensioner) lyfter "Guldkalven" och gör den alltså till den bästa i serien. Nu är inte Angela Kovacs totalt ute och cyklar som Huss men samtidigt känns hon inte helt avslappnad.

Resten av familjen Huss (det vill säga döttrarna) är som vanligt lite oengagerade och verkar inte bli bättre än vad de visat sig vara i tidigare filmer. Det är någonting med dem som inte känns naturligt. Det känns som om de spelar en roll istället för att vara rollen om ni förstår vad jag menar.

Förutom själva brottsutredningen får vi också bevittna hur Irene är övertygad om att hennes man har en affär med en anställd på hans restaurang. Här har man dammat av Petra Hultgren, ex-Fröken Sverige och ex-såpaskådis, för rollen och hon sköter sig rätt bra, även om det då också kanske ska påpekas att det inte direkt är en krävande roll hon har. Det som är bäst med denna lilla twist är att Reuben Sallamander får agera ut lite mer än vanligt vilket jag saknat i tidigare filmer.

"Guldkalven" är med andra ord en värdig avslutning på serien och om man tänkt sig att göra fler filmer bör man nog ha den färskt i minnet istället för de tidigare filmerna.


EXTRAMATERIALET

Finns inget extramaterial.


TRE SAKER

1. Det finns fler än de sex böckerna som filmats om Irene Huss och jag skulle bli mycket förvånad om det inte blir fler filmer. Jag hoppas dock att man så låter döttrarna ha flyttat hemifrån då…

2. Jag har sagt det förr och säger det igen, skippa judoscenerna där Huss hoppar runt och fightas med någon snubbe. De varken tillför eller förbättrar något utan känns bara larviga.

3. Jag har klagat på många av karaktärerna i serien och det känns nu nästan som om jag måste läsa någon av böckerna för att se om de är skrivna så eller om det är manusförfattaren som sabbat dem.


HANS-ÅKE LILJA (2008-09-17)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (12)
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Nordisk film
Tema: Svenska deckare, Kompletta tv-serier
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA