Lite spännande men inte bara bra

FILMEN

"Alla de stillsamma döda" är en av filmatiseringarna av Anna Janssons kriminalromaner om Maria Wern. "Alla de stillsamma döda" visades på TV4 i december 2010 och då i två avsnitt. Även "Främmande fågel" och "Stum sitter guden" har filmats och visats i tv.

I den här berättelsen får vi som vanligt följa polisen Maria Wern (Eva Röse) som arbetar och bor på Gotland. En advokat anmäls försvunnen av sin sambo samtidigt som öns minkfarm får ta emot dödshot. Händelserna visar sig ganska snabbt hänga ihop och nu gäller det för Maria och hennes kollegor att försöka lösa fallen innan någon mer försvinner och dör. Samtidigt kämpar Maria med sorgen efter sin döde make och livet som ensamstående och hårt arbetande mamma är inte alltid lätt att få ihop. Den gamla relationen till kollegan Patrik Hedlund (Reuben Sallmander) gör inte heller allting busenkelt på stationen.

Den här storyn är bättre än "Främmande fågel". Det känns inte alls lika b som det tyvärr gjorde i föregående. "Stum sitter guden" har jag tyvärr missat den filmade versionen av och kan därför inte uttala mig om. Skådespelarinsatserna är bra och Eva Röse, Allan Svensson, Reuben Sallmander, Ulf Friberg, Peter Perski och Anja Lundqvist gör bra ifrån sig. De är inte i toppklass, filmatiseringarna av Anna Janssons böcker, men det är heller inte de litterära förlagorna och därför blir resultatet som det blir. Ganska mycket är omgjort från boken men har man inte läst den så blir det inga problem.

Berättelserna om Maria Wern hör inte till de bästa svenska kriminalhistorierna. Eva Röse är dock alltid lika bra, naturlig och övertygande som alltid och lyfter därför helheten och det är just skådespelarna som gör dem sevärda trots allt. Det är lite skönt tidsfördriv och även om det är ganska lätt att lista ut vissa saker så handlar det inte om att kasta bort sin tid.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. I böckerna har Maria skilt sig från sin man Krister. Det är en skitstövel och det är inga problem att välja sida. I filmatiseringen har man dock valt att göra Maria till änka. Det är ett val jag inte alls tycker om. Jag förstår det inte heller.

2. När Allan Svenssons karaktär ligger på sjukhus får man i en scen se hur han läser en bok av Henning Mankell. Lite roligt så där men det hade varit ännu roligare om han hade läst en av Anna Jansson. Lite flirtande med publiken är aldrig fel.

3. Nu har "Främmande fågel", "Stum sitter guden" och "Alla de stillsamma döda" filmatiserats och och under sensommaren och hösten kommer "Må döda sova", "Svart fjäril" och "Pojke försvunnen". Hittills har Anna Jansson gett ut sammanlagt elva böcker om Maria Wern.


MARIA EREMO (2011-05-27)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (6)
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: SF
Tema: Svenska deckare
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (27/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA