Fristående berättelse med klar passning

FILMEN

Redan i filmens titel står det klart att en lucia bör ha en framträdande roll i handlingen, och mycket riktigt är det så.

Filmen börjar med en scen som utspelar sig 1932 när en lucia väljer att ta sitt liv genom att gå genom isen. När vi sedan kastas in i nutid är det luciafirande i Fjällbacka kyrka. Dock saknas stadens lucia och snart börjar ryktet om den gamla sägen om lucian som dog att gå. Vad har hänt med Lovisa (Julia Sporre) som lucian heter?

Fjällbackas stora sillföretag har skumaffärer på gång och en av ägarna, den stilige Henrik (Oscar Skagerberg) är inte speciellt omtyckt av befolkningen i Fjällbacka. Och han verkar vara en riktig kvinnotjusare. Är det kanske hans fel att Lovisa är borta?

Rätt vad det är börjar flera människor mista livet och som alltid är Erica Falck (Claudia Galli Concha) med och löser fallet tillsammans med sin man, polisen Patrick (Richard Ulfsäter).

Nina Gunke, Happy Jankell, Sven-Bertil Taube, Tintin Anderzon, Ida Engvoll, Pia Halvorsen, Eva Fritjofson, Christer Fant och Ulf Friberg är några av alla kända ansikten i filmen och än en gång anser jag att det lyfter hela produktionen enormt. Det är bra skådespeleri och det är bra och spännande handling. Dock lyckas jag i denna film lista ut en ganska viktig sak rätt snabbt men däremot lyckas jag inte lista ut vem mördaren är – och det är pluspoäng.

I förra filmen påpekade jag att Erica och Patriks tre barn inte medverkar så ofta, det gör de dock med råge i denna film. Filmen är nummer fyra i serien.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Happy Jankell och Julia Sporre spelade mot varandra i "Tusen gånger starkare " och jag tror att vi kommer få fortsätta följa deras framfart på vita duken tillsammans. De känns som två heta namn.

2. Det slår mig att många av skådespelarna är samma som i Maria Lang-filmerna. Inget konstigt kanske men man får en känsla av vilka namn som är lite mer aktuella än andra.

3. Filmen baseras inte på någon av Läckbergs böcker men däremot ges en passning till boken "Änglamakerskan" på ett snyggt sätt som man lätt snappar upp om man läst boken.


MARIA EREMO (2013-12-02)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (5)
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2013
Bolag: Nordisk film
Tema: Svenska deckare
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (5/3):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI/FEBRUARI
12 SENASTE
KOMEDIERNA