Hysterisk galenskap med smågubbar

FILMEN

Animerad film är inte enbart multimiljonprojekt från Pixar, DreamWorks eller någon av de andra jättarna som animerar med hjälp av datorer. Den gamla klassiska stop-motion-tekniken finns ju också, och där har vi subgenren med leranimationer och andra småfigurer som "Wallace & Gromit"-gänget förfinat med sina filmer. Om deras filmer är mediets motsvarighet till en lyxig överklassfamilj så är "Panik i byn" familjens svarta får.

Det är något galet anarkistiskt över formen på filmen där i princip vad som helst kan hända, och händer. Någon verklighetsförankring - om man nu kan prata om någon sådan i en animerad film - finns inte, och egentligen är det bara att spänna fast sig i soffan och hänga med i det hysteriska äventyret.

Filmen utspelar sig i en liten by. I ett hus bor Hästen, Cowboyen och Indianen (vilka förstås är just vad de heter). Just denna dag är det Hästens födelsedag vilket de andra två glömt bort, så de lurar i väg Hästen så de kan planera för en present. De ska bygga en grill i tegelsten, tycker Indianen och lägger in en beställning på 50 tegelstenar på datorn. Men innan beställningen går i väg lyckas Cowboyen komma åt 0-tangenten så att det blir en beställning på 50 miljoner tegelstenar. Katastrof! Men det blir en grill i alla fall, och resten av tegelstenarna göms undan.

Tyvärr får detta konsekvenser och Hästens hus går i bitar och det blir oerhört komplicerat att bygga upp det igen, speciellt som en tjuv dyker upp och stjäl väggarna och för att få tillbaka husdelarna tvingas trion i väg på ett äventyr som bokstavligt talat tar dem under jorden.

Filmen är extremt snabb och berättas i ett rasande tempo på 75 minuter. Bra längd, tycker jag, för mer hade man inte orkat med. Är det bra då? Ja, jag vet inte. Det är en riktigt absurd film med gott om detaljer som jag skrattar åt, men jag är lite osäker på vem som egentligen är målgruppen för filmen. Barn? Vuxna? Barn och vuxna? Det som har ett gott öga till knasigheter, oavsett ålder, lär passa in i målgruppen.

Hysteriskt är förnamnet, och galet är efternamnet.


EXTRAMATERIALET

Som extramaterial finns en timslång dokumentär om de belgiska filmskaparna Stéphane Aubier och Vincent Patar, som framstår som några Trey Parker/Matt Stone-figurer, som ligger bakom filmen. De båda har gjort animerade filmer med teckningar, urklipp (här syns inspirationen från Terry Gilliams animationer till "Monty Python" tydligt) och plastfigurer under en längre tid.

Efter mängder av kommentarer kring dessa personer kommer vi så småningom fram till en mer detaljerad titt på skapandet av filmen. Allting är väldigt intressant och just den här animationstekniken är väldigt imponerande.


TRE SAKER

1. I vanliga fall ser jag alltid animerade filmer på originalspråk, men i och med att det är franska i det här fallet kändes det bäst att välja svenska och de svenska rösterna - av bland annat Claes Månsson, Claudia Galli och Johan Hedenberg - fungerar mycket bra.

2. Grannen Steven skriker oavbrutet och är riktigt speedad, vilket är mycket underhållande. Jag kan inte säga vem det är som gör den svenska rösten, men han får ett anonymt hedersomnämnade.

3. Innan filmen gjordes 2009 så gjordes ett 20-tal kortfilmer med samma karaktärer och i samma stil - fast lite enklare - år 2000.


ANDERS JAKOBSON (2011-09-09)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Njutafilms
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Extramaterial:
Panikfabriken
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (16/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA