Starten en lång filmserie

FILMEN

Första "Beck"-filmen är lika bra idag som när den kom 1997. Visst alla inblandade är tio år yngre och detta märks framförallt på Mikael Persbrandt som här påminner lite mer om en liten pojke än den tuffe snut han är i senare filmer.

I första filmen är det pedofili som berörs. Någon undanröjer två pojkar och deras hallick för att dölja sitt grova brott. Det blir nu upp till Martin Beck och hans team att bevisa att den misstänkte, en högt uppsatt person, faktiskt är skyldig.

När man ser första filmen såhär efter att det släppts ytterligare 23 filmer måste man, vare sig man vill eller inte, reflektera lite över vad som hänt mellan första och sista (24:e) filmen.

Det mesta ser faktiskt rätt annorlunda ut. Mordgruppens lokaler ser annorlunda ut. Martins lägenhet ser annorlunda ut och såhär i efterhand blir det lite kul att konstatera att när Martin och grannen snackar ute på balkongen ligger det nu ett hus precis intill som inte finns med i senare filmer. Har det rivits eller har både Martin och grannen flyttat?

Nu är det dock lite orättvist att haka upp sig på alla dessa olikheter för första "Beck"-filmen är faktiskt en bra film, både som film och som öppningsfilm på en mycket lyckosam filmserie.

När det gäller karaktärerna är Martin Beck den som förändrat sig minst under filmseriens gång. Persbrandt har här inte utvecklat karaktären Gunvald fullt ut men jobbar hårt med det. Stina Rautelin dyker här upp som cybersnuten Lena Klingström. Hon blir längre fram även en permanent medlem i Becks team även om hon försvinner för några filmer. Vi får också se Per Morberg som Becks första chef, som han för övrigt inte kommer speciellt bra överens med.

Den som inte riktigt passar in i gänget är Figge Norling i rollen som Benny Skacke. Beck och Gunvald har ju alltid haft en lite yngre kollega som de, om än på olika sätt, sett som sin uppgift att uppfostra. Figges version är tyvärr en av de sämre.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av en 20 minuter lång dokumentär. Den handlar framför allt om Martin Beck men även om filmen och då det är rätt ovanligt med extramaterial på "Beck"-DVD:erna är det glädjande att se att den här är riktigt bra.


TRE SAKER

1. Första "Beck"-filmen har titeln "Lockpojken" även om just den titeln är lite svårare än vanligt att hitta på DVD-omslaget.

2. "Beck"-filmerna med Peter Haber som Martin Beck har givits ut i tre cykler om vardera åtta filmer. Totalt har alltså 24 filmer gjorts. Tyvärr ser det också ut som om det är allt vi får.

3. Alla vet väl vid det här laget att "Beck"-filmerna är baserade på böcker av Maj Sjöwall och Per Wahlöö, eller?


HANS-ÅKE LILJA (2002-09-18)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (55)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2002
Bolag: Nordisk film
Tema: Beck
Ljud: Dolby Surround
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Bakom kulisserna
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (25/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
UNDERHÅLLNINGSUTGÅVORNA