Tyvärr Beck, detta håller inte

FILMEN

För 40:e gången är Peter Haber tillbaka i rollen som Martin Beck och orden "sluta på topp" får en helt ny innebörd. Beck själv finns med både i filmens titel och som en av tre personer på postern, men i ärlighetensnamn har han gjort sitt. Och det gör ont på vilket sätt man behandlar karaktären. Till exempel så framstår han som en något dement gammal gubbe som i just denna film fått träningsvärk i baken efter att börjat cykla till jobbet. Han förlöjligas och det blir nästan lyteskomik. Hans kollegor skrattar åt honom, inte med honom. Som när han kommer in på kontoret med cykelhjälm på huvudet så pekar de och skrattar "Höhö, vad har du på huvudet Martin?", "Öh, va??? Jaså denna, jo det är så att jag cyklar till jobbet nu". Sorgligt och pinsamt hur man förlöjligar denna karaktär som skapat filmerna. Sjöwall och Wahlöö skulle vända sig i sina gravar om de såg hur deras skapelse behandlas.

Vill man nu inte låta Beck vara huvudperson (eller om det faktiskt är Peter Haber som tröttnat och bara vill tjäna några enkla kronor) så kan man väl göra en reboot. Det sker ju med andra serier och har ju skett med just Martin Beck ett antal gånger så inget konstigt där. Hellre det än denna misshandel av karaktären vi ser nu.

OK, handlingen i "Utom rimligt tvivel" då? Jo, den fungerar hyfsat. Vi får se hur gruppen dels jagar en barnamördare och dels får vi följa en kvinna som verkar blivit kidnappad. Det blir lite för klyschigt när vissa i gruppen nästan börjar hångla och skådespeleriet är väl sådär emellanåt. Men en sak som filmerna fortfarande lyckas med är att slänga in lite twister här och där. När man tror att man kommit på hur saker och ting ligger till så ändras det.

Det gillar jag men det är nästan det enda jag gillar med "Utom rimligt tvivel". Två filmer till kommer under 2021 och sen hoppas jag att vi sett det sista av denna Beck. Men jag ser gärna en nystart.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Var är Steinar? Han skulle ju ta en funderare över sin fortsatta karriär inom polisen i förra filmen men försvinner han också så…ja då är det verkligen dags att lägga ner.

2. Grannen…han har gått från att vara en kul snubbe till att bara vara pinsam.

3. Det gjorde faktiskt ont att se filmen. Jag försökte ta fasta på handlingen men det går inte. Tyvärr.


HANS-ÅKE LILJA (2020-12-08)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (55)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: Streamat
Utkomstår: 2020
Bolag: CMORE
Tema: Beck
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
RECENSERAT DENNA DAG (23/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA