En av de bästa filmerna i 2:a omgången

FILMEN

I "Beck 12 – Enslingen" vävs två separata mord ihop till en rätt otrolig mordgåta. Det ena mordet är på en asiatisk kvinna som hittas död i vattnet och det andra på en äldre ensamstående man som bor mitt ute i ingenstans. Dessa två mord visar sig hänga ihop på ett mycket oväntat sätt…

Jag konstaterar också att "Beck 12" är en av de bästa filmerna i den andra omgången (filmerna 9 – 16). Dels för att filmen är full av ledtrådar och villospår som gör att man sitter och gissar mest hela tiden på vem som gjort vad. Som till exempel den nyfikna grannen till den ensamme mannen som mördats…

Dels är "Beck 12" riktigt bra på grund av samspelet mellan Gunvald Larsson (Mikael Persbrandt) och Alice Levander (Malin Birgerson). De är verkligen som katt och råtta när filmen startar och det blir inte bättre under filmens gång. Inte förrän Alice avslöjar en hemlighet för Gunvald, tar deras förhållande en rätt oväntad vändning. Gunvald ligger för övrigt riktigt illa till hos chefen som inte alls är förtjust i hur han behandlar Alice och egentligen bara väntar på en chans att få förflytta honom.

Tyvärr är Malins tolkning av Alice den som jag gillar sämst i hela filmserien (totalt 24 filmer) så även om hon är en rätt stor anledning till att filmen är en av de bästa i omgång två vill jag inget hellre än att hon ska försvinna.

För övrigt är just omgång två tyvärr den som har sämst birollsfigurer av de tre omgångar som gjorts. Förutom Alice har vi Mårten Klingberg och Jimmy Endeley som Nick och Robban. De känns otroligt gröna som skådespelare och ger tyvärr inte något större intryck. De blir lite bättre ju fler filmer de är med i men, helt nöjd blir jag aldrig med dem.

"Beck 12" är ändå som sagt en riktigt bra film. Mycket tack vara att den innehåller alla de där ledtrådarna man vill ha samtidigt som den också har villospår som får en att tänka till en extra gång. Sådant gillar jag.


EXTRAMATERIALET

Filmen innehåller inget extramaterial.


TRE SAKER

1. Av någon anledning har man inte lagt med svensk text på filmerna i andra omgången. Då det finns med på film 1 – 8 och 16 – 24 förstår jag inte varför man inte tagit med det även här. Slarv?

2. Ytterligare en textningsmiss; när Gunvald, Beck och Levander pratar engelska har man inte heller här textat det de säger på svenska, dåligt!

3. Carl Kjellgren gör ett mycket bra inhopp i rollen som Sven Adolfsson.


HANS-ÅKE LILJA (2002-01-23)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (55)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2002
Bolag: Nordisk film
Tema: Beck
Ljud: Stereo
Bild: Widescreen
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (28/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA