Inte den succé det borde ha blivit

FILMEN

Det var ju som upplagt för en skrattfest - en komediserie där Robert Gustafsson gjorde inte mindre än tre roller på samma gång. Men det blev dessvärre bara måttligt kul. Jag bänkade mig framför premiäravsnittet och kände "blev det inte roligare än så här?" och såg sen inte fler avsnitt. Nu klämmer jag boxens tio avsnitt nästan i ett svep och känner visserligen att serien är lite roligare än vad jag initialt tyckte, men långt ifrån en succé.

Det handlar om en bostadsförening i Stockholm. Fredrik (Gustafsson) är en konflikträdd ordförande i en styrelse där ingen annan vill lyfta ett finger för att hjälpa till så det blir Fredrik som får göra allt och ta smällarna när det går åt pipan, vilket det gör hela tiden. I huset finns även hans pensionerade far Gottfrid (Gustafsson igen) som är en riktig snuskgubbe som tar till alla medel för att få glutta på snyggingar eller få läkemedel som man "drömmer gott" av. Här finns även Herman (jodå, Gustafsson igen) som är en nitisk vaktmästare med hjärtat i arbetarrörelsen och oerhört fasta principer. Det är till exempel han som basunerar ut meddelanden i ett högtalarsystem i alla lägenheter klockan 06.55 och 21.55 varje dag.

I huset finns även så klart andra lägenhetsinnehavare - ett överbeskyddande par (Bengt Braskered och Lotta Östlin Stenshäll) som bland annat tvingar sina barn att ha hjälm på sig inomhus, en gammal dam (Meg Westergren) som skriver förolämpande lappar, en new age-tjej (Emma Peters) som dricker Coca Cola i smyg, ett gaypar (Peter Haber och Rafael Edholm) med flera. Mitt över gatan, i den finare bostadsrättsföreningen, bor Fredriks nemesis - den svinrika och självgoda Skarbom (Dan Ekborg) med vilken han har återkommande duster.

Om man har bott i en bostadsrättsförening, och kanske till och med jobbat med styrelsearbete, finns det gott om igenkänningshumor. Irritation kring skräp i trapphuset, gårdsstädning med mera. En del scener är alldeles för bekanta.

Men det blir dessvärre inte överdrivet roligt, och det skulle förvåna mig mycket om serien återkommer med en andra säsong.


EXTRAMATERIALET

Ett litet block med bloopers och två korta borttagna scener som inte tillför någonting alls. Allting är över nästan innan man hunnit lägga ifrån sig fjärrkontrollen.


TRE SAKER

1. I boxen ligger avsnitten i en helt annan ordning än de visades på tv. Jag vet inte vilken ordning som är rätt, men efter att ha synat båda ordningsföljderna känns den som är i boxen mest logiskt. Hur som helst spelar det ingen större roll eftersom det inte finns någon återkommande story genom hela säsongen.

2. Tittarsiffrorna halverades från det första avsnittet till det sista, från ca 1,5 miljoner tittare till 750 000.

3. Det är en väldig omsättning på lägenheter i serien och en av de som - nästan - flyttar in är självaste Lasse Berghagen, som dock inte är någon vidare skådespelare när han ska spela sig själv...


ANDERS JAKOBSON (2011-12-07)
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (14)
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 3
Utkomstår: 2011
Bolag: SF
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Bloopers, Extra scener
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (23/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA