Årets roligaste svenska humorserie

FILMEN

Under hösten har onsdagar varit heliga för mig som tv-dag. Det är i princip den enda dag jag verkligen bänkat mig för att se på tv, detta på grund av att årets två bästa tv-serier visats då: amerikanska dramaserien "Studio 60 on the Sunset Strip" och så svenska humorserien "Grotesco".

"Grotesco" är något så unikt som en svensk humorserie som verkligen är rolig. Serien har bjudit på de största skratten i min tv-soffa under året och samtidigt försett mig med det största antalet citatvänliga repliker sedan "NileCity 105,6".

Det som varit mest roligt i sammanhanget är att Grotescoensemblen i stort sett består av för mig helt nya ansikten. När ensemblen först visade sig i tävlingen "Humorlabbet" förra året var det enbart Henrik Dorsin jag kände igen. Nu har samtliga ensemblemedlemmar växt och blivit mina "kompisar", som jag verkligen hoppas få se igen.

En annan rolig sak är att seriens åtta avsnitt alla varit helt olika. Det här är inte ännu en humorserie med tre skämt som upprepas i liknande sketcher i avsnitt efter avsnitt (= "Little Britain"), utan fantasifulla experiment helt utan gränser med mycket referenshumor och galenskaper. För att hitta någon sorts jämförelse är det som om Galenskaparna After Shave korsats med Killinggänget. Samt överdoserat på amerikansk popkultur. Och lite mer.

De åtta avsnitten har delats upp på två volymer och således innehåller denna DVD de första fyra avsnitten. Anslaget sätts direkt i det första avsnittet "Portal till Göteborg", ett politiskt actiondrama där en portal till 70-talets Göteborg hittas i en grotta. Vansinnigt? Javisst. Vansinnigt kul!

Andra avsnittet har fått titeln "Multiplot" och berättar ett antal historier som hänger ihop likt "Short cuts", "Magnolia" och svenska "Tic Tac", dock med ett abrupt slut. På vägen dit får vi även det definitiva lustmordet på svenskt skärgårdsdrama.

Till avsnitt tre - "Hemliga dokument" - ändrar allting form och avsnittet är uppbyggt som om någon tittar på en DVD. Med andra ord får vi se filmen "Hemliga dokument", se bakomfilmen, en dokumentär, höra ett kommentarspår och slutligen se den tillfixade director's cut-versionen.

Skivans sista avsnitt "Berggren" tar oss in i skjutjärnsjournalistikens värld där den framgångsrika Berggren blir bestulen på hela sitt koncept av ett gäng kollegor.

Även om alla avsnitten är skilda från varandra så förekommer det korsreferenser och vissa återkommande karaktärer (och föremål ska jag skjuta in). Dock är detta något som bara vi Grotescofans egentligen har någon nytta av, det är inget som påverkar handlingen i sig.

Generellt sett är serien mycket välgjord och smart. Det är högklassigt foto och lysande klippning där man märker att folket bakom är stora film- och tv-nördar som snappat upp effektiva trick här och där. Det i kombination med det kvicka och påhittiga historieberättandet har utvecklats till något som är precis min humor. Årets roligaste svenska humorserie alltså.


EXTRAMATERIALET

Jag nämnde precis att det märks att gänget bakom det hela gillar film och DVD för skivan är fylld med extramaterial precis som det ska vara. Till tre av avsnitten ("Hemliga dokument" undantagen) finns det kommentarspår av Henrik Dorsin, Michael Lindgren och Rikard Ulvshammar (till "Berggren" ytterligare ett med Dorsins karaktär Rolf Pihlblad), som pratar om lite allt möjligt, från manusskrivande till inspelningsanekdoter, från karaktärsanalyser till historik etc. Roligt att lyssna på även om balansen mellan avsnittsljudet och kommentarspåret kunde varit lite mer åt kommentarspårets fördel.

Avsnittet och filmen "Hemliga dokument" bygger uppenbarligen på sketch Henrik Dorsin och Per Gavatin spelade in som tidiga tonåringar 1990 och den ursprungliga versionen av denna högklassiga (nåja) sketch finns med på DVD:n. Lite lätt surrealistiskt att se.

Avslutningsvis finns programmet "Grotesco Royal" med, det som vann tävlingen "Humorlabbet". Delar av programmet har styckats upp och återanvänts i minst tre avsnitt i serien, men här är det i sin helhet, och det tackar man för.

I kommentarspåret utlovas det mer extramaterial i volym två och det ser jag fram emot.


TRE SAKER

1. En mycket imponerande del av serien är de riktigt lyckade dataanimeringar som figurerar då och då. Vad jag har förstått har det inte funnits någon rejäl budget att ta till men ändå har man lyckats mycket bra med animeringarna, som till exempel den rullande Globen i första avsnittet.

2. Det är dock inte bara Dorsin som är en stjärna i serien, Michael Lindgren har - dock i en betydligt yngre upplaga - för alltid etsat sig in i min hjärna som Mårten i "Ebba och Didrik", en koppling jag inte gjorde förrän Grotesco själv talade om det i en sång (!) i det sjätte avsnittet.

3. Ensemblemedlemmen Erik Wernquist, som bland annat spelar Berggren, är mannen bakom Crazy Frog. Helt vansinnigt.


ANDERS JAKOBSON (2007-12-26)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (3)
20 senaste recensionerna i kategorin humor
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Humor, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Nordisk film
Ljud: Digital surround 2.0
Bild: 16:9
Extramaterial:
"Grotesco Royal" - programmet som vann SVT:s Humorlabbet, "Hemliga dokument" - originalsketchen från 1990, Kommentarspår
RECENSERAT DENNA DAG (27/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA