Talkshowfavoriten i samlat format

FILMEN

För snart ett år sedan hade vi en tävling här på DVDKritik.se där tävlingsfrågan var Vem är din favorittalkshowvärd? och många av de som svarade tycker att svenske Robin Paulsson var absolut bäst. 25-åringen är i grunden ståuppkomiker men har blivit ett välkänt ansikte genom egna talkshowen "Robins" som sänts i SVT sedan 2006.

Talkshowen har gått i tre säsonger och till denna DVD har - som ni redan listat ut av titeln - det bästa klippts ihop till en fullsmockad samling i ett högt tempo.

Klippen är sorterade i fyra kategorier: "Best of sketcher", "Filippa + Åke", "Zlatan", "Bäst of gäster". Dessa förklarar så klart sig själva. Sketcherna är en salig blandning av både skådespelade sketcher, skämt som dras vid det obligatoriska skrivbordet, konstiga klipp ur SVT:s arkiv, fejkade intervjuer där Robin ställer frågor till kändisar vars svar är tagna ur ett annat sammanhang, klipp på till exempel Fredrik Reinfeldt där man klippt in egna kroppsdelar (svårt att beskriva det på något annat vis) och så vidare. Ibland inte helt lyckat men oftast mycket kul.

Det var även i "Robins" som Sissela Benns karaktär Filippa Bark gjorde sin tv-debut, ni vet den här småtöntiga, men mycket roliga, nioklassaren som hankar sig fram i livet på sitt eget vis. Filippa Bark har ju figurerat i en rad andra sammanhang, men här fick hon sitt genombrott och vi får se ett antal sketcher med henne. Insprängt bland dessa finns flygande reportern Åke, en gubbe som attackerar ont anande människor på stan och på klassiskt Svullo-vis menar att de är någon kändis. Det här gränsar till det obehagligt pinsamma (likt "Situation Magnusson") när Åke (med en liten hörlur i örat som styr honom) går loss.

En annan karaktär i "Robins" är allas vår Zlatan, i Robin Paulssons tappning. Det är en ganska bra imitation - de har ju absolut vissa drag gemensamt, men samtidigt blir imitationen lite tjatig i längden.

DVD:ns höjdpunkt är blocket med klipp från Robins intervjuer med sina gäster. Även om bara det mest knäppaste hamnat med här så får man ändå känslan av att Robin verkligen lyckas få ut något extra ur sina gäster. Det är många som passerar förbi här men jag måste skriva några rader om Rickard Palms medverkan. Palm är det där tv-ankaret som måste stått för flest felsägningar och konstiga situationer i svenska nyhetsprogram. Många av dessa passerar förbi i sketchblocket men Robin har verkligen sparat det bästa till sist, när Palm är gäst. Det är ett ljudklipp där Palm i jakt på ett scoop en tidig morgon ringer till ett hotell i Tokyo för att reda ut om det varit en jordbävning där. Folket i luren fattar inte ett smack och Palm kan inte, trots oändligt många försök, lyckas uttala ordet "earthquake" riktigt. Så sanslöst kul och pinsamt.

Man har helt klart en rolig stund i Robins sällskap. Jag har själv aldrig riktigt följt talkshowen i någon större utsträckning, men i framtiden lär det nog bli ändring på det.


EXTRAMATERIALET

Här finns lite bortklippta sketcher, de flesta skrotade på goda grunder och andra klart värda ett bättre öde, samt ett par minuter med bloopers som förnöjer för sekunden.

Utdraget ur piloten är verkligen diskret. Blott en minut långt, men det är ett roligt skämt om tillskruvade tidningsrubriker. Kul att se ur en historisk synvinkel.

Extramaterialet avrundas med något så icke-upphetsande som stillbilder.


TRE SAKER

1. Filippa Barks kommentar till James Blunts "You're beautiful" - "Låten har ett fint budskap som har något med texten att säga i" är en bra sammanfattning av hur hon pratar.

2. De som saknat Kristian Luuk som busringare får en liten "Hassan"-nostalgitripp under denna DVD.

3. Det slår mig medan jag skriver hur väldigt Svullo-inspirerat det där Åke-inslaget är. Robin, eller hans redaktion, måste medvetet plankat det rakt av.


ANDERS JAKOBSON (2008-10-19)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin humor
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Humor
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: Widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Ej visat, Bloopers, Ur piloten (från år 2004), Stillbilder
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (17/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA