Paret som gav röven ett ansikte

FILMEN

För 30 år sedan parades en dansbandsmusiker och en snickare ihop. Det var Stefan Gerhardsson och Krister Classon. De var trubadurer och spelade bondkomiska visor. Musik och humor i en klassisk mix. Med tiden blev det mer humor och det blev revyer, tv-serier och farser. Paret Stefan & Krister blev Sveriges buskiskungar.

Efter 20 år splittrades duon som scenartister. Krister drog sig tillbaka ur rampljuset och ägnade sig åt att skriva och regissera medan Stefan fortsatte med nya produktioner. Nu har ytterligare tio år gått och hela karriären samlas ihop i "Buskiskungarnas bästa" som är ett hopkok från väldigt många filmade produktioner under åren.

Man kan ha åsikter om buskishumor. Man kan fundera på om det verkligen är roligt eller bara billig humor som tar sig under bältet och kryddar med skämt om sprit. Hur det än är med den saken så går det inte att blunda för att Stefan & Krister har gjort ett avtryck inom svensk humor. Folk har vallfärdat till deras föreställningar, och tv-upptagningarna går ständigt i repris på TV4 som blev parets hemmaplan. Själv sammanfattade de karriären 2001 med att påstå att de gav "röva" ett ansikte. Självdistans, kallas det.

Själv har jag en lite delad åsikt. Generellt sett tycker jag att buskis är billigt och enkelt men samtidigt kan jag inte låta bli att skratta åt vissa skämt, som ett av de inledande klippen där paret spelar några bonnlurkar som sitter och snapsar och Krister tigger till sig en sup "i andra benet också" och sedan direkt ber om en till för att "den ramlade ned i samma ben". Billigt och enkelt, men faktiskt kul.

Det förvånar mig att känner igen så mycket på DVD:n. Är jag ett Stefan & Krister-fan i smyg eller var tv-utbudet så torftigt på 90-talet att jag såg allt som gick att se? Kan vara det sista.

Här finns i alla fall över två timmar med Stefan & Krister att flabba åt, eller ignorera totalt om man nu inte tycker att buskis är värt något. Men det är det, oavsett om det är fin eller ful humor.


EXTRAMATERIALET

Två längre och ett kortare inslag är vad som bjuds som extramaterial. Först får vi ungefär en halvtimme från parets absolut sista föreställning ihop, på Liseberg 2001, och bland annat är det den nästan tårfyllda finalen som finns med här.

Nästa längre klipp är från en föreställning i Värnamo 1994 som är renodlad buskis, och mycket har man redan sett i huvudfilmen om än möjligen i andra filmatiseringar.

Sist och absolut minst är två intervjuer med Kent Andersson och Thomas Pettersson i regi av Stefan & Krister.


TRE SAKER

1. Personligen tycker jag det var lite trist att det var Krister som valde att kliva av scenen då han är den roligaste av dem två. Den märkliga baskerbeprydda Birger är en riktigt skruvad typ.

2. Det var faktiskt lagom till denna recension som jag lärde mig att Stefan hade en dansbandsbakgrund i underbart döpta Bert Bennys. Med den vetskapen hörs det väldigt väl när Stefan sjunger solo och utan dialekt. Det finns en distinkt dansbandston i hans röst.

3. I Falkenberg finns Vallarnas friluftsteater som skapades för Stefan & Krister. Deras managementföretag tyckte att de behövde en fast scen för sina lustspel i stället för att turnera runt om i Sverige och Falkenbergs kommun med flera gick in med pengar.


ANDERS JAKOBSON (2011-11-05)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin humor
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Humor
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Spiderbox
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: 4:3
Extramaterial:
Liseberg 2001 - ur sista föreställningen, Värnamo 1994 mix, Stefan & Krister intervjuar
RECENSERAT DENNA DAG (19/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA