Annorlunda GAS-samling

FILMEN

"Best of" och "Greatest hits" är två begrepp som är vanligast i skivbranschen där dylika samlingar släpps då och då av artister som har en diger katalog. Ibland kan det finnas både en "best of" och en "greatest hits", eller till och med fler varianter av varje samling.

Vad är då skillnaden mellan en "best of" och en "greatest hits"? I min bedömning är den förra ett urval gjort av artisten och den senare publikens favoriter. Sålunda är "Galenskaparna After Shave: Greatest hits on YouTube" en samling med de 24 mest tittade klippen ur humorgruppens produktioner fram till i våras. Sammanlagt - om jag nu räknat rätt - handlar det om 1 693 897 tittningar, vilket har lett fram till en ganska annorlunda och oväntad lista. Skulle jag själv välja ut 24 klipp så skulle listan se helt annorlunda ut, och även Claes Eriksson blev förvånad över vad som hamnade allra längst upp på listan.

Dominerande på listan är ensemblens uppspeedade sporttävlingar från "En himla många program", "Tornado" och "GladPack", nämligen "Parad-VS i gymnastik ur Sportattack", "Curling-PS", "Hoppa bort" och "Tyngdlyftarspelen", men även ett riktigt obskyrt klipp som "Inomhusfotbolls-VM för kubblag" har tagit sig upp på en hedrande femteplats. Detta klipp visades ursprungligen som inledning i "Sportspegeln" direkt efter det första avsnittet av "GladPack". Jag minns hur jag själv lagom hade stängt av videoinspelningen när det plötsligt kom ytterligare ett klipp (som dessutom var roligare än allt i "GladPack") som jag alltså missade att banda. Otroligt kul att se igen, precis som de övriga sportinslagen - ensemblen skulle kunna göra en hel serie med sådana inslag. Allt är roligt, från de spastiska rörelserna till utstyrslarna, från de knasiga karaktärsnamnen till Claes hysteriska kommentatorröst.

Blott fyra sångklipp är med i samlingen: "Bara Sport", "Truckdriving song", "Konfirmationspresenten" och "Raggarkungen", och endast ett nyhetsinslag, den fantasiska "Fagott" som hör till en av mina personliga favoriter och som tillsammans med "Mor i skutan" utgår från samma humoristiska poäng, nämligen en monolog/dialog med fel ord som ändå blir förståelig. Pluspoäng för att "Mor i skutan"-klippet inte är från "Tornado".

Det finns lite för alla i den här samlingen. Ska jag räkna upp mina tre personliga favoriter så blir det Jan Rippes defilering i "Inte bara glögg" där han i en lång, obehaglig tagning stjälper i sig sprit som den gravt explosiva Kenneth Ålborg - en människa man inte vill fira jul med; det finska dramat "Perkele" med svenska texter, som kanske inte riktigt är korrekta och så som absoluta favorit: "Sommarmossan", med radarparet Lars och Bo. Trots att jag sett de flesta klippen på den här DVD:n många, många gånger så skrattar jag åt varenda replik i den här natursketchen.

En ganska bra och lite oväntad samling dock, men däremot ställer jag mig lite tveksam till att den släpps. Även fast jag tycker att det är en originell och modern idé så undrar jag lite vad motivet egentligen är. Är det ett sätt att skrapa ihop lite pengar utifrån det folk ser gratis på nätet, eller är det att erbjuda sketcherna i bättre bildkvalitet? Lite tudelad känsla alltså.


EXTRAMATERIALET

Som bonusfunktion kan man slå på kommentarer av Galenskaparna After Shave och deras ständige scenograf Rolf Allan. Det är dock inget traditionellt kommentarspår utan videofilmade kommentarer som inledning till varje sketch fyllda med minnen, anekdoter och annat. Med denna funktion påslagen ökar spellängden med ungefär en halvtimme.


TRE SAKER

1. Kuriosa ur det personliga arkivet: När "En himla många program" gick på tv spelade jag så klart in det, och efter varje avsnitt blev det gånga programmet det stora samtalsämnet i skolan. Jag fick för mig att jag skulle göra en liten transcript av "Fagott" för att recitera ordagrant. Så jag låg på golvet med block och penna, tittade några sekunder, stannade och skrev ned, backade och fyllde i det jag hade missat och fortsatte så tills jag var klar. Det lär väl ha tagit 20 minuter eller så. Till saken hör i att i samma rum vistades en av mina amerikanska kusiner som inte förstår svenska och hon lär ha undrat var det var för konstig gubbe i hatt jag detaljstuderade...

2. Nu borde väl det vara dags för DVD-släpp av "Tornado" och "GladPack"? Inte ensemblens bästa produktioner men för kompletteringens skull.

3. Vilket sketch kom överst på listan då? Jo, "Trögfattarföreningens årsmöte" ur "GladPack" med 137 540 visningar. I skrivandets stund har klippet nått upp till 195 130 visningar på YouTube.


ANDERS JAKOBSON (2008-11-11)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (20)
20 senaste recensionerna i kategorin humor
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Humor
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Pan Vision
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: 4:3
Extramaterial:
Kommentarer
RECENSERAT DENNA DAG (19/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA