Ett slags programblad i rörlig bild

FILMEN

Den 11 september 2012 firade After Shave Galenskaparna 30 år som gemensam ensemble. Då var det alltså 30 år på dagen sedan deras första föreställning "Skruven är lös" hade premiär. Jubileet firades med premiären av "30-årsfesten" på hemmaplanen Lorensbergsteatern i Göteborg där nummer från samtliga 30 år framfördes i kronologisk ordning. Recensenterna var lyriska.

Exakt samtidigt släpptes denna box som innehåller originalnumren från alla tidigare föreställningar. Ännu en sorts klippsamling alltså - precis som de senaste utgåvorna "Greatest Hits on YouTube" och "Go’bitar" - fast samtidigt ett slags programblad i rörlig bild.

Min egen historia med ensemblen är inte riktigt 30 år gammal, men väl 26. Den 12 april 1986 såg jag föreställningen "Cyklar" på Intiman i Stockholm tillsammans med mina föräldrar och min syster. Det var så klart inte första gången jag hörde talas om After Shave Galenskaparna, men från den dagen fick de en speciell plats i mitt hjärta och sedan dess har jag sett de mesta de har gjort, och mycket av det många gånger. Att det redan finns nio recensioner av gruppens utgåvor i vårt arkiv bör väl etablera att jag är ett fan.

Och som fan blir det inte så överdrivet mycket behållning av filmen. Jag kan det här materialet utan och innan och nästan tre timmar sketcher och sånger jag redan sett fler gånger än jag kan räkna till bjuder inte på några nya skratt. I och för sig finns det en del osett bland klippen, från föreställningar som inte dokumenterats på DVD eller som inte släppts ännu, och det är ju visserligen något.

Jag menar inte att det är dåligt på något sätt, men är man ett fan av samma kaliber som jag så har man sett detta tidigare. Dock är det ju förstås inte bara ännu en klippsamling utan ett noga utvalt program till en föreställning och jag skulle hellre se den nya föreställningen än originalklippen, men i och med att denna utgåva kommit ut har jag svårt att tro att den nya föreställningen kommer att dokumenteras på DVD. För de som faktiskt ser jubileumsföreställningen blir denna samling kanske lite mer värdefull, då man kan jämföra originalen med nytolkningarna.

Jag vill än en gång poängtera att jag inte tycker det är dåligt. Urvalet är bra men som stort fan blir detta lite överflödigt.


EXTRAMATERIALET

Dokumentären "Vilken resa!" är gjord av journalisten Stefan Wermelin och försöker sammanfatta 30 år på en timme. Slutresultatet är lite smått rörigt och inte alls så tillfredsställande som jag hade hoppats på. Intervjuer med medlemmarna varvas med ganska långa utdrag - ibland kompletta sketcher eller sånger - och stundtals känns det som man missar lite sammanhang och konklusioner i det de berättar. Ungefär som den begränsade spellängden pressat ihop dokumentären. Den liknande karriärssammanfattande dokumentären "Galenskaper" som finns som bonus på "Grisen i säcken"-DVD:n var mycket bättre, även om den är lite gammal nu.

"Jonssons onsdag" är After Shave Galenskaparnas allra första tv-serie från 1983. Den består av fem kvartslånga avsnitt som egentligen utgörs av en lång nummerrevy som bryts av "när det är som roligast" och titelns Jonsson sitter i publiken och välkomnar tittarna. Innehållsmässigt är det ungefär samma upplägg som i "Skruven är lös" men utan något övergripande tema som håller ihop revyn. Tja, det skulle väl kanske kunna vara "De fyra klädesplaggen" då, som spelar en stor betydelse. Annars är det den vanliga blandningen av sketcher och sånger, vid den här tiden med ganska få samarbeten mellan de båda grupperna. Med andra ord: Galenskaparna står för sketcherna och After Shave för sången. Det är i ärlighetens namn lite ojämt, men några nummer matchar den höga kvalitet som ensemblen senare skulle leverera.

"11-filmerna" är sju kortare bakomfilmer från förberedelserna inför 30-årsjubileet. Dessa lades upp på YouTube och gruppens Facebooksida den 11:e varje månad med start den 11 december 2011. Totalt blev det tio filmer, men här finns bara sju, vilket antagligen förklaras av att produktionen av den här DVD:n gjordes innan de sista tre filmerna var klara. Hur som helst ger dessa filmer både lite nostalgi och en lite försiktigt spännande titt bakom kulisserna. Se alla tio filmerna på YouTube via länken till höger.

Med i boxen finns även en ganska rejäl bok på 118 sidor som kallas för en "produktionshistorieprogrambok". Här finns detaljerad information om alla föreställningar sedan 1982, några personliga texter, statistik och kuriosa samt programmet till jubileumsföreställningen. Allting snyggt och prydligt layoutat med massvis av bilder. En utmärkt produkt som kompletterar festligheterna på ett ypperligt vis, och som jag redan fått användning för som uppslagsverk.


TRE SAKER

1. Samtidigt som boxen och jubileet är en fest så kan jag inte låta bli att få en molande känsla av att det också är ett avslut. Under de senaste åren har gruppen delats upp - Kerstin har lämnat scenerna, Claes har gjort soloföreställningar och Anders har tillsammans med After Shave gjort egna produktioner.

2. I november 2012 släpps de två senaste föreställningarna på DVD - "C Eriksson MAX" och "Hagmans konditori".

3. Den knäppa sketchen "Inte bara glögg" som finns med i två utföranden i boxen (en scenföreställning i huvudfilmen och originalsketchen i dokumentären) kvarstår som en av de få sketcher som jag alltid skrattar högt åt, trots att jag kan varenda replik och gest i den.


ANDERS JAKOBSON (2012-09-15)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (20)
20 senaste recensionerna i kategorin underhållning
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Underhållning
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2012
Bolag: Spiderbox
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: 4:3, 16:9
Extramaterial:
Vilken resa!, Jonssons onsdag, 11-filmerna, Produktionshistorieprogrambok
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (10/12):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN NOVEMBER
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA