En man, en scen och massa karaktärer

FILMEN

Galenskaparna After Shave har nu efter 512 år i branschen kommit till en punkt då de nödvändigtvis inte behöver uppträda som en komplett ensemble. De kvarvarande tre After Shave:arna har tillsammans med Anders Eriksson gjort egna shower, oftast medan Claes Eriksson suttit på kammaren och skrivit på nästa projekt. Claes enda "soloprojekt" innan "C Eriksson SOLO" var boken "Alster" som kom för några år sedan.

Men "C Eriksson SOLO" är kort och gott Claes Eriksson solo, tillsammans med en orkester. Det som samlats på denna DVD är inspelat i december 2007. I programförklaringen heter det att han ska utforska scenens möjligheter och tänker bjuda på både poesiafton, litteraturafton, visafton, föredrag, revy, gudstjänst, konsert, seminarium, konferens, kongress, teater, varité, cabaret, musikal och show. Det kallar jag ett soloprojekt.

Och, ja, Claes fixar allt detta. Resultatet är lite ojämnt men till större delen roligt. Jag har alltid beundrat Claes egenskap att kunna hålla långa monologer och texter i huvudet och här ställs det verkligen till sin spets eftersom han bara har sig själv att bolla med. I teaterdelen blir det till och med en dialog där han blixtsnabbt växlar mellan två karaktärer genom att bara vrida på en huvudbonad.

Rekvisitamässigt är det bara sådana enkla saker. En peruk, en tejpbit som får agera både pipskägg och mustasch, en hatt, en jacka och så vidare. Det hjälper visserligen till att skilja på de olika karaktärerna, men det som står i fokus är så klart texten. Det bjuds på renodlade ordvitsar, och något jag skulle vilja kalla "ordvitsar deluxe" där det mer handlar om att vrida och vända på orden på ett finurligt vis. Det bjuds på enkla skämt och det bjuds på smarta skämt. Det vill säga inget nytt under solen utan precis det man förväntade sig och det man vill ha från Claes.

Inte fullt lika bra är de musikaliska insatserna. Sång har väl aldrig varit Claes starkaste sida och i ärlighetens namn låter det faktiskt rätt illa i ett par bitar, men som variation och andningspauser fyller låtarna sin funktion.

Det enda ytterligare negativa jag kan lägga till är att spellängden med sina 140 minuter är lite väl utdraget. Det känns som det kunde trimmats lite här och där för en lite tätare föreställning, men å andra sidan är det inget som säger att man nödvändigtvis behöver se de båda akterna i ett svep så här på DVD.

I min bedömning är det ett lyckat soloprojekt som kompletterar min samling med GAS-utgåvor fint.


EXTRAMATERIALET

Ingenting.


TRE SAKER

1. Nu i vår framförs en uppföljare som heter "C Eriksson MAX" som "förr eller senare" kommer på DVD. Omslaget gör även gällande att GAS-produktionen "Gladpack" kommer på DVD i höst.

2. Claes är duktig på att hitta på väldigt skruvade namn på sina figurer. Exemplen är för många för att lista, men jag gillar verkligen förnamnet Kulvert.

3. I höst är det tänkt att GAS nya föreställning "Hagmans konditori" ska ha premiär, men i den kommer bara fyra av dem att medverka på scenen. Claes och Kerstin Granlund ska vara regissörer.


ANDERS JAKOBSON (2010-04-25)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (20)
20 senaste recensionerna i kategorin underhållning
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Underhållning
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2010
Bolag: Spiderbox
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (1/6):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA