Gruppens folkliga genombrott

FILMEN

Inom filmbranschen pratar man om sleeper hit, en film som smyger sig in i bioprogrammen och sakta växer till en hit utan att göra så mycket väsen av sig. Lite samma sak var det när After Shave Galenskaparna gjorde tv-serien "Macken" 1985. SVT ville sända den på bästa sändningstid, halv åtta på lördagar, medan skaparen Claes Eriksson helst ville gömma undan den sent på måndagar för att undvika recensioner och ståhej. Det blev en kompromiss och serien sändes 21:15 på lördagar. De stora dags- och kvällstidningarna hade varit i tv-huset och sett det första avsnittet och var fast beslutna om att det skulle bli en flopp och skrev ingenting. Men det blev succé och humorgruppens stora folkliga genombrott.

I sex avsnitt fick vi följa med på Roy och Rogers bilservice och utöver att se de båda mekande bröderna (Anders Eriksson och Jan Rippe) även träffa ett antal olika kunder i både verkstaden och i butiksdelen (spelade av resten av ligan - Claes Eriksson, Knut Angred, Per Fritzell, Peter Ragnmar och Kerstin Granlund). Här finns den återkommande beiga kunden (Claes) som aldrig kommer till skott eller blir sedd men hela tiden råkar i trubbel, eller kunden med den vita Opeln (Peter) som verkar försvunnit, och så en rad andra mer eller mindre lustiga figurer.

Som vanligt är det mycket musik och "Macken" genererade massor av hits. Den svängiga vinjettmusiken - som i serien aldrig framförs av Roy och Roger utan i sex olika arrangemang med och i samma stil som bland annat Björn Skifs, Susanne Alfvengren och Bobbysocks, "Konfirmationspresenten" ("Jag vill ha en synth, farsan!"), "Husvagn" och "Raggarkungen" för att nämna de mest kända, men även "(The) Truck-driving Song" och "Det är vattenpumpen, Gerd" måste nämnas som klassiker i sammanhanget.

Nu snart 30 år senare lockar inte "Macken" till lika många skratt som när den väl sändes, vilket snarare beror på att jag sett den allt för många gånger än kvaliteten på skämten. Det är en klassiker helt klart, men kanske inte den bästa produktionen After Shave Galenskaparna gjort. Det går dock inte att bortse från vilken enorm betydelse den hade för gruppen, och att karaktärerna Roy och Roger skrivit in sig i den svenska humorhistorien för tid och evighet.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialsmässigt inbillar jag mig att denna version inte skiljer sig speciellt mycket - eller inte alls - från det förra släppet, som borde varit när serien släpptes på DVD. Inget aktuellt har tillkommit och det "senaste" extramaterialet är från 2002.

I en 40 minuter lång intervju med Erikssonbröderna och Jan Rippe får vi hela storyn kring hur Roy och Roger föddes, hur det blev en tv-serie och vilket genomslag serien fick. Bland det mest spännande i hela inslaget är några inblickar från repetitioner där vissa delar inte riktigt är så som de blev i sitt slutgiltiga utförande.

I övrigt är det mest lite "best of"-karaktär på extramaterialet där allt Roy och Roger-aktigt från andra produktioner lagts med, där höjdpunkten är Roys "födelse" i revyn "Träsmak" ("Lämning och hämtning av bil"). Utöver det finns det två framträdanden i andra sammanhang, på Operan och i "Oldsberg för närvarande".


TRE SAKER

1. "Digitalt restaurerad" står det på omslaget, men det betyder inte så speciellt mycket. Det är inte så att det funnits någon HD-master i SVT:s arkiv som putsats till och blivit en superskarp version av serien. Den ser ungefär ut så som jag minns att den alltid har sett ut.

2. När serien gjordes var tv uppenbarligen inte så hårt mallat till exakta avsnittslängder. Tre avsnitt är 30 minuter långa, två är 35 och det sista är 40. Så skulle det aldrig tillåtas vara i dag.

3. Varje gång jag ser "Macken" översköljs jag av produktnostalgi. Det är allt från gamla chipspåsar till lådor med Raider (nuvarande Twix) och racket med hyrvideofilmer.


ANDERS JAKOBSON (2013-07-18)
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (20)
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi, TV-serie
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2013
Bolag: Nordisk film
Tema: Svenska tv-klassiker
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: 4:3, Widescreen 1.77:1
Extramaterial:
Mera om Macken, Roy och Roger på Operan, Kärlek är större än bilar, Samtal vid Sjön och Gôtt å leva, Gôtt å leva, Macken medley, Lämning och hämtning av bil, Roy och Roger hos Oldsberg, Trailer, Teaser
RECENSERAT DENNA DAG (13/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
THRILLERNA