Extra mycket panelprogram

FILMEN

Svensk humorunderhållning i tv kan sammanfattas i en evighetslång rad av panelprogram. Det är tydligen det formatet som gäller i kanalerna och det känns en smula tjatigt. När "Extra Extra" drog igång 2006 så skulle det gå ut på att några komiker och kändisar skulle vara roliga på ämnet kändisar och skvaller, och för att göra det ännu mer "paneligt" plockade man programledaren från panelen i ett annat panelprogram. Måns Möller, som suttit och tjafsat med Annika Andersson i Martin Timell-ledda "Time out!" i evigheter, ansågs vara lämpad att hålla i detta program.

Jag blev omedelbart trött och antalet avsnitt jag sett sedan starten kan räknas på ena handens fingrar. Eller något - det är i alla fall inget program jag följt och följdaktligen hade jag inga stora förhoppningar på denna DVD som bjuder på "det bästa" ur programmets två första säsonger.

Men så här i koncentrerad best of-format är det inte så tokigt. Det mesta flamset har så klart klippts bort och det blir 105 snabba minuter som absolut inte tappar tempot.

Om man mot förmodan missat programmet totalt så kan jag redogöra lite snabbt för upplägget. Två lag "tävlar" mot varandra. Varje lag har en lagkapten (i detta fall Felix Herngren och Henrik Dorsin) och de ackompanjeras av en komiker och en kändis, och vidare består upplägget av olika omgångar som alla - mer eller mindre - är plockade från andra program.

Vi har en omgång där de tävlande ska gissa fortsättningen på en tidningsrubrik (känt från "Snacka om nyheter" och "Parlamentet"), en omgång där man ska gissa vilken kändis barn beskriver (variant på upplägget i Kjell Lönnås gamla "Lekande lätt"), en omgång där man får två bilder och ska gissa vilken som till exempel föreställer en kiwi och vilken som föreställer Fredrik Reinfeldt (variant av "Trump or monkey?" från "Late Show with David Letterman").

Det finns också ett moment där Felix och Henrik tävlar mot varandra ute på stan (vilket är plockat från "Time out!") som dock är väldigt roliga. Förklädda och med dold kamera ska de båda utföra olika uppdrag, till exempel som taxichaufförer tävla om vem som kan få ut kunder ur taxin snabbast utan att åka iväg, eller få turister att ta så många kort som möjligt på dem.

Detta inslag leds av 12-åringen Ebba som även leder ett annat inslag där hon går runt på olika galor och premiärer och terroriserar kändisar (vilket man också känner igen från "Letterman" och "The Tonight Show with Jay Leno").

Utöver detta finns det också en omgång där någon ska imitera en kändis i en situation de inte hör hemma i. Att höra Thomas Järvheden imitera Mark Levengood på danska var smått surrealistiskt.

Det mesta går dock ut på att skämta om de kändisar som är med eller att tjafsa med sina motståndare. Ett typiskt panelprogram alltså med egentligen inget originellt, men ganska kul i alla fall. Åtminstone på denna DVD.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av en kvartslång bakomfilm där vi får veta lite om hur programmet kom till och höra lite om hur det går till bakom kulisserna.

"Say my name bitch" är namnet på omgången där kändisar ska imiteras och i detta fall betyder det att vi får samtliga klipp från själva huvudfilmen ihopredigerade i ett block. Ska det verkligen vara en bonus?

"Sportsnack" är en oerhört luddig rubrik på ett block som samlar ihop lite sportskämt. Luddig, eftersom många skämt inte alls har något med sport att göra.

Sedan finns ett antal inslag från "Ebbas värld" och "Ebbas duell" som är de omgångar jag beskrev ovan. Här finns det mer av den varan som inte är med i huvudfilmen.


TRE SAKER

1. "Extra Extra" har sammanlagt visats i fyra säsonger. Säsong 5 är på gång.

2. Twisten med "barn beskriver kändisar"-omgången är att barnen agerar efter manus och säger saker som barn vanligtvis inte säger.

3. Inklippt i DVD:n finns ett antal skämt som var för dåliga för att visas och, ja, det var de.


ANDERS JAKOBSON (2008-08-09)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (1)
20 senaste recensionerna i kategorin underhållning
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Underhållning
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: 4:3
Extramaterial:
Sanningar om Extra Extra, Say my name bitch, Sportsnack, Ebba-inslag.
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (27/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
KOMEDIERNA