Dubbla hjärtproblem för Beck

FILMEN

"Beck 16 – Sista vittnet" är sista filmen i den andra omgången och den är också de längsta av filmerna i serien. Kanske är det för att filmen visades på bio som det är längre än de andra men det låter jag vara osagt. När filmen börjar dyker det upp tre kvinnolik inom en rätt kort tid. Alla visar sig vara prostituerade och från Lettland. Beck och gänget drar slutsatsen att de alla smugglats in för att säljas till svenska män. Varför de sedan mördats är dock en värre nöt att knäcka. När det dessutom visar sig att de fått ansiktet bortfrätt blir det inte direkt lättare. Det visar sig snart att det ligger mycket mer än bara prostitution bakom morden på kvinnorna. De har nämligen ytterligare en gemensam nämnare. De är alla HIV-smittade och dessutom blinda…

För att få reda på vad som är på gång går Gunvald undercover och lyckas snabbt nästla sig in i vad som ska visa sig vara en grupp människor ledd av en extremt hänsynslös man. Idén med att låta Gunvald gå undercover känns lyckad men däremot kanske man kunnat ge honom en lite mindre stereotyp förklädnad. Det är snudd på att han ser mer ut som om han är på väg till en maskerad än på ett undercoveruppdrag.

Vi får också se hur Martin slåss mot sviktande hälsa. En dag får han ont i bröstet och tror att han ska dö där och nu. Det visar sig dock att det inte är fullt så allvarligt men ändå något som måste beaktas. Ett kranskärl är för trångt och han kommer att behöva en operation för att inte riskera att få en hjärtattack.

Martin själv anser dock inte att han har tid att vara sjukskriven och det blir lite överdrivet när han fem minuter efter en känning i bröstet ger sig ut till en brottsplats. Visst, han ska vara stark och envis men här blir det på gränsen till vad som är trovärdigt. Mitt i allt detta träffar han dessutom en kvinna som han fattar tycke för och för ovanlighetens skull får vi nu ser en lite mer romantisk sida av Martin Beck.

Persbrandt kommer verkligen till sin rätt när Gunvald går undercover. Han får här blir en sådan där sliskig person som han spelar så bra. En karaktär med en liten tunn mustasch och uppknäppt skjorta. En bra roll för Persbrandt även om det som sagt ligger på gränsen till att bli allt för stereotypt.

Det märks inte direkt att "Beck 16" är sista filmen i en omgång men om det inte blivit fler filmer så har den ändå ett slut som man kan leva med och som är värdigt serien. "Beck 16" är definitivt bland de bästa filmerna i omgång två. Rå, spännande och välspelat, speciellt bra är Peter Haber när han tror han ska dö.


EXTRAMATERIALET

Filmen innehåller inget extramaterial.


TRE SAKER

1. "Beck 16" är den längsta filmen av de 24 som gjorts. Den är inte mycket längre än de övriga men då de ligger runt 90 min (+/- 3-4 minuter) är denna hela 100 minuter.

2. På omslaget står lite extramaterial listat som tyvärr inte finns med på själva DVD:n. Ni behöver dock inte skicka tillbaka den. Det är inget fel på just ert exemplar, extramaterialet saknar på alla. Av okänd anledning slopades det och man glömde helt enkelt att bort det från omslaget.

3. Omslaget till "Beck 16" är det solklart fulaste i hela serien.


HANS-ÅKE LILJA (2002-05-15)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (55)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2002
Bolag: Nordisk film
Tema: Beck
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (18/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA