Svagast hittills

FILMEN

I filmen med samma namn är Leo Gaut tillbaka. De som sett filmen "Noll tolerans" känner igen Leo. Det var han som var Falks motståndare i den filmen och när vi nu återser honom har han tillbringat åtta år i fängslet, har en fru, en tonårsdotter och en sjuårig son som är autistisk. Han och frun driver två restauranger och på det hela taget ser han ut som vilken egenföretagare som helst.

Det är han naturligtvis inte, men han är heller inte den hårdhudade gangster han en gång var. När en liga börjar utpressa restaurangägare på pengar drabbas även familjen Gaut och Falk söker då upp Leo för att försöka få dennes hjälp med att få fast de skyldiga. Leo vägrar dock med motiveringen att han är färdig med det livet.

Men som alltid i filmer som denna ger sig inte skurkarna och när de sätter eld på Leos restaurang och av misstag tar livet av hans dotter är måttet rågat. Då kan inte Leo stå tillbaka längre utan ger sig istället ut efter hämnd.

Så långt låter det ju jättespännande, men faktum är att filmen är rätt seg stundtals och Leo känns mest som en mes som visserligen ger igen när dottern mördas, men då bara för en kort stund. Jag hade hoppats att han skulle komma tillbaka med hämnd i blicken och givit sig efter Falk som trots allt kostat honom åtta år av hans liv.

En annan rätt stor del av filmen handlar om Falks privatliv och hans strulande med kollegan Månsdotter och hans komplicerade förhållande med frun. Det senare havererar totalt i den här filmen och allt blir kaos för Falk. Jobbet, privatlivet och känslorna i största allmänhet. Tyvärr känns Falks privatliv rätt trist och när resten av filmen är så pass seg blir det inte bra. "Johan Falk: Leo Gaut" är helt klart den segaste filmen så här långt i serien och jag hade förväntat mig en helt annan typ av film med tanke på Leos handlande i "Noll tolerans".

Däremot är Peter Anderson bra i rollen som Leo och även killen som spelar hans son är mycket övertygande. I rollen som gangster ser vi också Martin Aliaga som även han är väldigt övertygande. Bra rollbesättning med andra ord, men halvseg handling.


EXTRAMATERIALET

Inget extramaterial.


TRE SAKER

1. Joel Kinnaman rollfigur Frank Wagner dyker bara upp i en mycket kort scen i filmen och tyvärr verkar det som om han är på väg ut ur serien.

2. Lite oroväckande är det att filmen är så pass svag som den är. Vi får verkligen hoppas att serien inte tappar orken redan.

3. Johan Falk liknas redan vid Kurt Wallander och Martin Beck, men så bra är filmserien inte.


HANS-ÅKE LILJA (2009-10-12)
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (19)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Nordisk film
Tema: Kompletta tv-serier
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk Widescreen 1.85:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (27/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA