Förhoppningsvis början till något större

FILMEN

Vinjetten till miniserien "Inkognito" indikerar en mycket längre tv-serie än de blott tre avsnitt som utgör denna första giv. Det är något som andas "här skapas ett team som kommer att lösa många fall", kanske mest på grund av voice overn som bidrar med en sorts programförklaring. Förhoppningsvis är denna miniserie bara en lång pilot för något längre, för jag vill definitivt se mer.

Vanligtvis brukar det vara SVT som gör de bästa drama- och kriminalproduktionerna men den här gången har TV4 lyckats bra. "Inkognito" är både spännande och avväpnande rolig på samma gång. Att det finns så mycket humor (och faktiskt självdistans) i serien känns som ett fräscht inslag när det faktiskt inte handlar om någon humorserie.

Per Morberg spelar åklagaren Jonas Sjöö som ledsnat på att lagen inte når alla skurkar i samhället, speciellt de allra rikaste och de med mest makt. Han har länge försökt komma åt biståndsorganisationen Barkmanhjälpen och speciellt dess VD Anders Axén (Bengt Braskered) som han misstänker håller på med något tveksamt som fått oanade konsekvenser. När de vanliga metoderna inte leder någonstans ser Jonas sig tvungen att fortsätta med sin jakt på sanningen genom att i det tysta sätta ihop ett specialteam.

Teamet han sätter ihop består av soldaten Nadja (Susanne Thorson), den avstängda polisen Eddie (Richard Ulfsäter) och datahackern Filip (Christoffer Nordenrot). Tillsammans har de alla olika egenskaper som kommer väl tillhands när de ska komma åt de slutgiltiga bevisen. Nadja blir personlig engagerad då Jonas menar att hennes avlidna far inte alls begick självmord utan mördades för att han kom på något om Barkmanhjälpens verksamhet. Det samma gäller den svenska biståndsministern som nyligen också dött under tveksamma förhållanden.

När teamet väl börjar gräva utkristalliserar sig en betydligt mer komplicerad och intrikat konspiration som kommer att sätta dem i stor fara i jakten på sanningen.

Vanligtvis brukar det ta ett litet tag innan man kommer in i en serie och känner sig bekväm med karaktärerna, men här går det ovanligt snabbt. Karaktärerna är välskrivna och det är en väldigt skön stämning som gör att man direkt gillar serien. Framför allt är den rolig, med både dråpliga scener och komiska dialoger. Här är det speciellt skönt att se Richard Ulfsäter ta ut svängarna ordentligt. Jag har tidigare tyckt att han varit en smula träaktig, men så är inte alls fallet här. Samspelet mellan de olika karaktärerna är väldigt bra, och en stor bidragande orsak till att jag absolut vill se mer av dem.

Det är kanske lite si och så med trovärdigheten i serien, men vad gör det? Det är ett fiktivt drama och då får man tumma på realismen. Bra är det i alla fall och förhoppningsvis har vi inte sett det sista av "Inkognito".


EXTRAMATERIALET

Den ungefär 20 minuter långa bakomfilmen ramas in av lite trams från seriens skapare vilket gör den till lite av en parodi på bakomfilmer, men innanför ramarna finns flugan-på-väggen-bilder från inspelningen varvat med lite kortare intervjuer om serien och karaktärerna.

Blocket med bortklippta scener innehåller till större delen längre varianter av några scener där informationen gått att få fram på ett snabbare vis. Här finns till exempel anledningen till att polisen Eddie blev avstängd.


TRE SAKER

1. Bakom serien finns regissören Alain Darborg och manusförfattarna Piotr Marciniak och Tomas Tivemark som alla gjort både drama och humor tidigare. Tivemark är en av de tre i författarkollektivet Tre Vänner som utvecklat serien tillsammans med TV4.

2. Karaktärerna får spela lite teater i vissa scener och det är extra kul när den "gorilla" Eddie har med sig visar sig vara värsta mesen.

3. Jag måste dock säga att omslaget till utgåvan är otroligt fjantigt med de engelska texterna, men det kanske var lättast så när utgåvan är gjord för de nordiska länderna.


ANDERS JAKOBSON (2013-04-19)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin kriminaldrama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Kriminaldrama, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2013
Bolag: Scanbox Vision
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Deleted scene, Behind the Scenes
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA