Man tvingas se det jobbiga

FILMEN

"Prinsessa" är filmen som handlar om Maja (Zandra Andersson). Maja känner inte att hon passar in eftersom hon är tjock. Det hon allra helst vill är att bli skådespelerska och den drömmen kommer närmare den dagen hon träffar dokumentärfilmaren Erika (Moa Silén). Erika bestämmer sig för att följa Maja i hennes vardag och göra en dokumentär om det. Maja som vill slå igenom blir överlycklig. Det hon inte vet är att Erika utnyttjar henne för en tragikomisk film. Det enda Maja vill är att bli sedd för den vackra människa hon är på insidan och sluta bli dömd för sitt yttre. Hon går sista året på gymnasiet, brinner för skådespelandet och vill bara passa in.

Det här är Teresa Fabiks andra långfilm. Hon slog igenom 2004 med filmen "Hip hip hora" och när nu "Prinsessa" har filmats inser i alla fall jag att Fabik är en hejare på att berätta historier. Historier som gärna kryper in under skinnet samtidigt som de känns varma, ibland lite roliga och väldigt genomtänkta. I "Prinsessa" är det just det jobbiga och obehagliga vi inte har en chans att blunda för. Majas dagliga kämpande med sig själv, och fram för allt med sin omgivning. Alex (Anastasios Soulis) är den snygga killen som kanske egentligen inte är den han utger sig för att vara. Majas mamma spelas av Maria Lundqvist och hon är som alltid lika klockren i det hon gör.

Historien är tänkvärd och definitivt något som träffar i mitt hjärta. Zandra Andersson spelar sådär obehagligt bra att man gärna vill sätta upp händerna framför ansiktet för att slippa den förnedring hon hela tiden utsätts för. De flesta tittare kan förmodligen på ett eller annat vis känna igen sig i någon av rollerna. Det gör filmen ännu mer trovärdig då karaktärerna går att hitta i vilken svensk stad som helst. Skådespelarna lyfter "Prinsessa" till ännu högre höjder och Zandra Andersson, Maria Lundqvist och Anastasios Soulis står ut alldeles extra och gör filmen till den fantastiska film den är.


EXTRAMATERIALET

Filmens extramaterial är bortklippta scener som är helt oredigerade och därför har dåligt ljud och dålig bild. Teresa Fabik berättar varför scenerna är bortklippta. Det är väldigt många scener som klippts bort.

Filmens bloopers är både roliga och inte roliga. Bakomfilmen är inte heller rolig. Mest seg. De hade ju kunnat låta fler än Fabik få komma till tals lite mer än vad vi får se nu. Dessutom känns filmen lite mer som bara något för de inblandade och inte speciellt roligt för oss andra.

I intervjuerna får vi åter igen träffa Fabik men även skådespelarna. Här pratas det om filmen och karaktärerna helt enkelt.


TRE SAKER

1. På ett bröllop som Erika filmar serveras det prinskorv. Det är väl ingen bröllopsmat?

2. Som Alex dryga flickvän Nathalie ser vi Grete Havnesköld. Det spelar ingen roll vilka karaktärer hon gör, för mig är hon alltid Lotta på Bråkmakargatan.

3. Stäng inte av när sluttexterna börjar rulla, det kommer en rolig överraskning med Rolf Lassgård.


MARIA EREMO (2010-02-08)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin dramakomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dramakomedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2010
Bolag: SF
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Kommentarspår, Bortklippta scener, Bloopers, Bakomfilm, Intervjuer
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (23/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA