Lyckad improvisationsunderhållning

FILMEN

Konceptet är enkelt: fyra skådespelare kastas in i ett rum utan någon som helst förberedelse och får improvisera fritt i en situation som de inte har någon kontroll över medan övriga skådespelare helt styr utvecklingen dit de vill. Programidén kommer från en australisk förlaga, men har vissa likheter med ett fint gammalt svenskt 80-talsprogram som hette "Teatersport".

Det programmet leddes av en betydligt yngre Helge Skoog och just därför är det inte så konstigt att Helge medverkar även här och dominerar totalt. Han får vara med i inte mindre än tre av de tio programmen.

Något förvånansvärt är det oväntad hög kvalité på improvisationerna. Några klappar ihop totalt (Thomas Petersson som bakfull morgonradiopratare, Peter Magnusson som tveksam sheriff) medan andra snabbt finner sig i rollerna (Johan Glans som väldigt dålig kontorsarbetare, Josephine Bornebusch som kirurg, Pia Johansson som pretentiös skådespelerska, Björn Skifs som falsk kriminalkommissarie, Ulf Brunnberg som Vanhedenfiltrerad Mr Spock-gubbe samt Claes Malmberg som fotbollsspelare), och lyckas få till väldigt roliga punchlines.

I och med att det är en TV4-produktion, är det tyvärr ungefär samma folk - från deras övriga humorprogram, som "Hey baberiba", "Parlamentet", "Time out" med flera - som alltid dyker upp i sådana här sammanhang. Samt överanvända programledaren David Hellenius. Dock är det egentligen inget som sänker betyget.

Situationerna är varierade och stundtals riktigt finurliga, även om det tenderar att bli något många scener där folk ska hålla föredrag om något de inte vet något om för en grupp människor.

Programmet innehåller ett finalmoment där de fyra agerar tillsammans. Här blir det allt som oftast inte lika kul utan mest oorganiserat och händelsefattigt. Undantaget är Johan Rheborg, Lasse Brandeby, Henrik Dorsin och Anna Blomberg som en samling mycket fantasifulla superhjältar. En behållning är att skådespelarna får spöka ut sig ordentligt i dessa scener - förutom nämnda superhjältar kommer kombon Peter Magnusson, Markoolio, Josephine Bornebusch och Johan Glans som krokodil, banan, sjörövare och clown att gå till historien.

Det här är fin underhållning som påfallande ofta får mig att skratta högt. Jag ser fram emot fler säsonger.


EXTRAMATERIALET

En halvtimmeslång specialinspelad bakomfilm finns med som enda extramaterial. Det är en mycket bra film där de medverkande ger sin syn på improvisationsteater. Man märker att det är med skräckblandad förtjusning de ger sig in i scenerna. Nervösa, men laddade. Det är också fint att se hur skådespelarna stöttar varandra. En mycket bra bakomfilm, som sagt.


TRE SAKER

1. Kändisskådespelarna åsido - gruppen av "husskådespelare" bör få en drös guldstjärnor för solida insatser. Fint jobbat.

2. Trots etablerade skådespelare är det tre amatörer som står för de roligaste improvisationerna. Martin Timell hos familjeterapeuten, Carina Berg som promiskuös brud vid altaret och Gudryn Schyman som babblande mäklare. Satsningen på wild card av detta slag borde få större betydelse i framtiden.

3. När "Tack gode gud" gick på tv var det ett timslångt program (inklusive reklam) som till DVD:n trimmats ned till dryga 30 minuter. Allt överflöd - som presentationer och individuella bedömningar av domarna - har skalats bort vilket helt klart är till programmens fördel. Inget tjafs, bara direkt in i leken.


ANDERS JAKOBSON (2007-09-16)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin underhållning
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Underhållning, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2007
Bolag: Pan Vision
Ljud: Stereo
Bild: 16:9
Extramaterial:
Specialinspelad bakom kulisserna-film
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA