Hey Baberiba 2.0

FILMEN

När "Hey Baberiba"-veteranerna Christine Meltzer, David Hellenius och Peter Magnusson kastade in handduken härom året så trodde man kanske att samarbetet var över och att de skulle hitta på nya saker. Och i och för sig blev det så. Christine var med i politiska sit-com:en "Ett gott parti", David fortsatte som programledare i "Tack gode gud!" och Peter gjorde practical joke-tv i "Situation Magnusson".

Dock dröjde det inte speciellt länge innan trion återförenades i "Fredag hela veckan" förra hösten och gjorde ungefär samma sak som de gjort tidigare - igen. Det här är "Hey Baberiba 2.0" där trion fått utökning av fyra ytterligare skådespelare - Josephine Bornebusch, Andreas Nilsson, Ulrika Kjellander och Mackan Edlund.

Upplägget är ungefär det samma. David lotsar ensemblen genom en rad sketcher om aktuella nyheter eller tv-program och så klämmer de in så många imitationer de kan per avsnitt. Det är uppenbart att man dock sneglat på "Saturday night live" som vidare inspirationskälla då musikaliska gäster samt en egen nyhetsuppläsare - Ulf Kvensler - kommit till.

Precis som i "Hey Baberiba" har man byggt in en egen liten såpa i programserien som denna gång heter "Akuten" och är en parodi på varjedagsjukhusserier. Långt ifrån lika roligt som "Familjen".

I det stora hela är "Fredag hela veckan" inte uppe i samma klass som "Hey Baberiba" var mot slutet. Den utökade ensemblen är dock ett lyft och de nya skådespelarna är alla bra på det de gör och kompletterar veterantrion väl. Min favorit är dock torra Ulf Kvensler, som man har kunnat se i lite olika sammanhang under åren - på senare tid mest i reklamfilmer, och hans nyhetsuppläsningar.

Något som inte är lika lyckat är de gästskådespelare som bjuds in till varje avsnitt. Ibland är det kul, som när en riktig skådespelare som Johan Glans är med, eller som när de ändå talangfulla offentliga personerna Martin Timell och Gudrun Schyman är med (Se "Tack god gud!"), men i övrigt är det inte så lyckat. Varför blanda in folk som inte alls kan agera? Det är dock lite roligt med Jan Guillou som programledare för ett sådant där tröttsamt ordjaktsspel som går hela dagarna på tv.

Ett sammanfattande betyg får väl bli "nja" så här efter en säsong, men å andra sidan behövde "Hey Baberiba" gå ett tag innan det blev riktigt bra.


EXTRAMATERIALET

Det finns ganska mycket bortklippta scener att titta på samt ett kort block med bloopers. Bloopersen är roligast att titta på.


TRE SAKER

1. Josephine Bornebusch gör en mycket rolig och träffande parodi/imitation av Cecilia Frodes "Ängelen" i ett avsnitt. Uppmärksammades till och med på Frodes hemsida.

2. I "Fredag hela veckan":s nyårsspecial, som av någon outgrundlig anledning inte är med i denna utgåva, gjorde Peter och David en rolig passning till "Studio 60 on the Sunset Strip" som typ jag och fem till i Sverige fattade.

3. Ulf Kvensler är inte bara en skön skådis utan en duktig manusförfattare också, som ligger bakom bland annat "Om Stig Petrés hemlighet", "Ulveson och Herngren", "Kvarteret Skatan" och "Irene Huss - Den krossade tanghästen".


ANDERS JAKOBSON (2008-04-11)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (7)
20 senaste recensionerna i kategorin underhållning
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Underhållning, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2008
Bolag: Pan Vision
Ljud: Dolby digitial 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Bloopers, ej visade sketcher
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (4/3):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI/FEBRUARI
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA