Pricksäker parodi

FILMEN

Det krävs en riktigt bra parodi för att man ska inse hur något verkligen är. "Morgonsoffan", som pricksäkert parodierar alla morgonprogram (främst "Nyhetsmorgon" i TV4 skulle jag vilja säga), lyckas verkligen helt och hållet imitera den obehagligt mysiga stämning som bara förmedlas i tv på mornarna och plocka fram alla de inslag som alltid ska vara med i dylika program.

Som de supermysiga och härliga programledarna hittar vi Petra Mede och David Batra (förutom i ett avsnitt där vi inledningsvis något oväntat finner Dregen (!) i stället för David) och de har verkligen hittat rätt ton på skådespeleriet, speciellt Petra som är exakt som alla morgontvkvinnor.

Formen på programmet följer sina förlagor väl med inslag och gäster, de flesta spelade av Johan Glans - politikern med riktigt dåligt ölsinne i första avsnittet är fullkomligt briljant, men även Nour El-Refai, Anna Granath och Sissela Benn dyker upp i olika roller. Den sistnämnda lyckas få Petra att skratta på riktigt (tror jag) när hon sitter och funderar om var hon har sett David förut och slutligen kommer fram till att han är Djävulen.

Och sen är ju Björn Gustafsson med, både som gäst och som ungdomsreportern Benjamin som på "REA"-aktigt vis testar olika saker. Inslagen med Benjamin är riktigt roliga, Gustafsson spelar perfekt en knattereporter som stakar sig och är velig och nervös. Mycket kul. Gustafsson spelar även den ointresserade och uttråkade tv-kocken Pierre som dyker upp då och då i serien.

Bland de roligaste är de korta, skruvade skämten (i stil med "I nästa timme av Morgonsoffan..."). Skämten i övrigt anspelar ofta på aktuella händelser från när serien visades (i våras).

Mot slutet av den här samligen börjar Petra och David gnata på varandra genom de stelt leende läpparna, vilket jag faktiskt tycker är lite onödigt. Det är roligare när de ska vara genuint goda och mysiga hela tiden.

Samlingen avslutas med Anna Granaths - som sportreportern och Henke Larsson-stalkern Louise - oerhört snuskiga EM-låt som nästan får mig att rodna.

Resten av utgåvan får mig att småle och då och då skratta högt. En pricksäker parodi som sagt, och mycket god underhållning.


EXTRAMATERIALET

Utgåvans bakomfilm är två och en halv minut lång och säger egentligen ingenting. Det är inga kommentarer eller direkta inblickar i produktionen, utan bara lite bilder... bakom kameran. Ganska onödigt.

Sedan följer två "karaktärssamlingar", det vill säga klipp med en och samma karaktär samlade i ett block. Jan Hewelius är en flygande lokalreporter, spelad av Johan Glans, som utan undantag misslyckas med alla sina inslag. Klassisk Glans-klantighet är aldrig fel och positivt är också att de flesta inslagen, ja, nästan alla, är plockade från de avsnitt som inte är med i huvudfilmen.

Det samma kan jag inte säga om samlingen med Benjaminklipp. Det är nämligen exakt samma som i huvudfilmen.

Det finns ett antal "ej visade" scener som faktiskt är ganska roliga. Hade absolut funkat om de hade varit med i något avsnitt.

Man kan se musikvideon med Louise ur olika "vinklar", vilket egentligen betyder att man kan växla mellan videon och studion.

Fler vinklar (sammanlagt tre) kan man välja i en (bortklippt?) sketch med Johan Glans karaktär Nalle Westman - som suttit 15 år i ett hål och nu föreläser om det för 30 000 kr - som pratar om tinnitus tillsammans med Nour El-Refais puckade bloggare Sofie Gottlieb.


TRE SAKER

1. Boxen innehåller sex 20-minuters avsnitt och ett förkortat avsnitt på ca 15 minuter (står listat som avsnitt 4½ i innehållsförteckningen). Dessvärre innehåller detta avsnitt en teknisk miss där det blir en digital störning och både bild och ljud försvinner för ett kort ögonblick mitt i en mening. Onödigt slarv!

2. Man har verkligen lyckats få till den där sömniga morgonkänslan i "Morgonsoffan":s vinjett och signatur. Jag är redo att slumra in på en gång...

3. Till förpackningen har man valt ett gult DVD-fodral som passar perfekt in med omslaget och hela konceptet. Dessutom är det en mycket pigg kulör.


ANDERS JAKOBSON (2008-10-05)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin humor
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Humor, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Pan Vision
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Bakom kameran, Jan Hewelius, Benjamin, Ej tidigare visat, Musikvideo, Nalle Westman
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (27/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
THRILLERNA