En marginell förbättring

FILMEN

Säsong 1 av "Kontoret", den svenska versionen av "The Office" med Ove Sundberg från "Solsidan" i huvudrollen, gjorde mig besviken. "Platt och identitetslöst" tyckte jag i min recension och som läget såg ut då tyckte jag att det räckte med de åtta avsnitten. Det blev inte bra och att det faktiskt blev en säsong till förvånade mig. Visserligen sa skaparna bakom serien att till säsong 2 skulle "Ove få vara Ove". Även de verkade missnöjda med hur den första säsongen blev.

Är då Ove mer Ove nu? Tja, det är svårt att säga. Det är han kanske, samtidigt som den övergripande känslan är att serien mest trampar i samma stigar som det brittiska originalet och den amerikanska kopian. Det är dock inga scener som översatts rakt av längre så som det var i den första omgången, och det är ju bra. Samtidigt lämnar "Kontoret" mycket att önska. Kanske är det så att jag sett både originalet och Steve Carell-versionen allt för många gånger för att jag helt enkelt ska roas av samma koncept igen? Så kan det mycket väl vara.

Men: Jag upplever en marginell, men ändå mätbar förbättring ju längre denna andra säsong pågår, vilket i det här fallet är under tio avsnitt. Det händer något. Kanske är det den emotionella laddningen i historien - som finns i alla inkarnationer - som ändå slår igenom, trots att den följer nästan exakt samma mönster som tidigare.

En intressant förändring av upplägget är att Tim/Jim-karaktären Erik, spelad av Kim Sulocki, försvunnit till denna säsong, vilket givit som resultat att Dawn/Pam-karaktären Therese (Sissela Benn) avancerat från receptionist till säljare, och en ny manlig receptionist - Joel (Kalle Josephson) - kommer in i leken och det blir alltså en omvänd variant på flirtupplägget. Resultatet blir det samma men det var ändå en kul variant som jag tycker fungerar bra.

En liten detalj som det gör att jag ändå får med mig något positivt av "Kontoret" denna andra säsong. I övrigt är det samma pinsamhetshumor som sist, och jag känner till och med ett litet sug efter mer. Men om detta är slutet gör det inte så mycket.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av en handfull förlängda scener, improvisationer och lite bloopers. Snabbt genomtittat, men ger en positiv behållning.


TRE SAKER

1. Rikard Ulvshammar gör sin roll oerhört galant. Han spelar Oves nemesis, men gör det lågmält och riktigt bra.

2. I ett avsnitt figurerar en tvålnäsa. Den finns att köpa på riktigt.

3. Claes Malmberg gör ett gästspel som ny VD för hela SKH-koncernen.


ANDERS JAKOBSON (2013-08-05)
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (1)
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2013
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Extramaterial
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (3/3):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI/FEBRUARI
12 SENASTE
KOMEDIERNA