Kräver omkalibrering av huvudet

FILMEN

"They Cloned Tyrone" kunde ha varit en ordinär blaxploitationinspirerad dramakomedi om det inte vore för det faktum att huvudpersonen Fontaine (John Boyega) blir skjuten till döds men vaknar upp som vanligt dagen därpå. Han är inte ett spöke men vad är han egentligen?

Till vardags är han langare i stadsdelen The Glen. Det är efter att Fontaine krävt in lite pengar från hallicken Slick Charles (Jamie Foxx) som Fontaine blir skjuten. Inte av Slick Charles utan av en konkurrerande langare, Isaac (J. Alphonse Nicholson). Men Slick Charles ser hur Fontaines döda kropp plockas upp av en bil så det är inte så konstigt att han inte kan tro sina ögon när Fontaine dyker upp som om inget har hänt.

Tillsammans med Yo-Yo (Teyonah Parris), en klipsk kvinna som temporärt försörjer sig som en av Slick Charles fnask, börjar trion rota lite i vad som hände med Fontaine egentligen och spåren leder till väl dolda hemligheter som indikerar att något väldigt speciellt är i görningen i The Glen. En konspiration som är något i hästväg och på något sätt måste de avslöja den, men de har samtidigt med tuffa typer att göra.

Som vanligt när det handlar om satir och eller svart humor så tar det en liten stund för mig att kalibrera om huvudet. Det mesta som jag ser är ganska tydligt genremässigt men den här filmen blandar och ger från komedi till scifi och skruvar och bänder en hel del för att få det att fungera. Vilket det också gör. Men det kräver att man som tittare är med i svängarna.

Mer än så behöver jag inte säga. Kul med filmer som inte tar den enkla vägen fram även om slutresultatet inte är så skruvat och spretigt som man kanske kan tro. "They Cloned Tyrone" är udda och rolig.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Filmen är en av alla dessa titlar som legat på den omtalade "blacklist" med de bästa oproducerade manuskripten. I det här fallet var det 2019 den var med på listan.

2. Regissören Juel Taylor har nämnt så varierade filmer som "They live", "Måndag hela veckan", "It Follows" och "Napoleon Dynamite" som inspirationer till filmen.

3. Som man kanske kan se på filmaffischen flirtas det flitigt med blaxploitation, inte minst estetiskt trots att filmen ska utspela sig i modern tid. Det finns dock en liten anledning till att karaktärerna ser ut som de gör, men mixen av något tydligt hemmahörande i 70-talet och det moderna är ytterligare en detalj som gör att filmen sticker ut.


ANDERS JAKOBSON (2023-08-21)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: Streamat
Utkomstår: 2023
Bolag: Netflix
Tema: Netflixoriginal
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.00:1
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
DRAMAKOMEDIERNA