13 inget otursnummer för Beck

FILMEN

13 brukar vara ett olyckstal för många men för Beck och hans mannar är det tvärt om. I "Beck 13 – Okänd avsändare" lyckas man få till en riktigt bra tankenöt för oss tittare att knäcka. Huvudstoryn börjar med att en man brutalt skjuts ner på långtidsparkeringen på Arlanda för att sedan gömmas under en bil. Det står snart klart för Beck och de andra att han mördats när han var på väg att lämna landet för gott. Frågan är bara varför.

Samtidigt försöker journalisten Klas Duvander återhämta sig från att ha publicerat en artikel som han inte kunnat backa upp. Han är nu utfryst från tidningen och får endast uppdrag i stil med att intervjua nioåringar som vunnit hästtävlingar.

En dag får han dock ett paket som kan förändra allt. Han får ett tips om att ett stort företag håller på att försnilla EU-bidragspengar som ska gå till att sanera gamla kärnkraftsverk i Ryssland. Pengarna ska istället gå direkt i fickan på personer i företagets ledning, enligt den anonyme tipsaren.

Klas får nu sin chans att återupprätta sitt skamfilade rykte och samtidigt återinträda i journalismens finrum. Han skriver så pennan glöder och trots att han får ta emot flera antydningar till hot ger han inte upp. Inte förrän en dag då en bomb exploderar hemma hos honom. Problemet är bara det att allt kanske inte är vad det ser ut att vara…

Man har i "Beck 13" lyckats få till en historia som känns både aktuell och spännande. Man gissar och tror för det mesta att man listat ut vad det är de hittat på men som vanligt är det inte alltid så enkelt. Här har man fått till en riktigt bra knorr på slutet som även om den inte är helt oväntad förmodligen kommer att överraska en del.

Värt att nämna är också att vi i rollen som Klas Duvander ser Gustaf Hammarsten och i rollen som Erik Tellman, Anders Ahlbom. Båda gör riktigt bra ifrån sig och jag kommer på mig själv med att önska att Ahlbom fått vara med mer.


EXTRAMATERIALET

Filmen innehåller inget extramaterial.


TRE SAKER

1. Omslaget till filmen är ett av de få där Peter Haber inte får ta mest plats.

2. Regissören Harald Hamrell dyker upp i en liten roll som en taxichaufför som lämnar av ett paket till Klas Duvander.

3. Trots att filmen spelades in så sent som 2002 verkar DVD vara ett helt okänt begrepp. Istället får man intrycket av att videobandspelaren är det senaste i teknikvärld…


HANS-ÅKE LILJA (2002-02-13)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (55)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2002
Bolag: Nordisk film
Tema: Beck
Ljud: Stereo
Bild: Widescreen
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (25/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA