Utmärkt variant inarbetat tema

FILMEN

Med en dryg månad kvar till årskiftet känner jag instinktivt att "The Killer" kommer att kvala in på min topp-5. Kanske till och med topp-3. Kombinationen David Fincher och Michael Fassbender är extremt lyckad och det tycker jag också att filmen är i sin helhet.

Egentligen är det konstigt att man som tittare kan sitta och gotta sig åt en yrkesmördare och mer eller mindre heja på honom. Men det är väl något med den psykologiska skildringen av en iskall person som gör sitt jobb efter bästa förmåga och med rutiner och egenskaper som är ovärderliga i sammanhanget. Mördaren här - vars riktiga namn är okänt, men alla hans alias är från 70- och 80-talsserier på tv - spelas ypperligt av Fassbender. I början av filmen hänger han dygnet runt i en kontorslokal som är under renovering och spanar på en våning på andra sidan. Det är någonstans i Paris och mördaren har ett uppdrag som drar ut på tiden. Hans objekt dröjer, men mördaren ser till att hålla sig skärpt och alert för han vet att när som helst kommer objektet att dyka upp. Så blir det också men det som inte får hända, händer. En liten, liten detalj stör ögonblicket då han ska knäppa objektet och denne dör inte i attentatet.

I stället får mördaren raskt fly fältet på ett effektivt och samlat sätt. Hans uppdragsgivare är inte nöjd, men det är som det är. Bättre lycka nästa gång, om det blir någon. När mördaren någon dag senare kommer till sitt gömställe i Dominikanska republiken har någon redan varit där på jakt efter honom, men i stället hittat hans fru som bokstavligt talat tagit smällen. Den där förödande missen i Paris har fått ödesdigra konsekvenser och det gäller nu för mördaren att ligga steget före och hämnas de som är ute efter honom innan de får tag på honom.

Historien är ganska basic. Mördaren som själv blir ett objekt. Hela "John Wick"-sviten bygger ju på detta men allt är mycket mer smakfullt och snyggare gjort här. Det är mycket mindre och mer koncentrerat, trots att vi flaxar runt i halva världen tillsammans med vår hämndlystna mördare. Body counten är rimlig och det är inte någon underhållningsaction av de spektakulära slaget, även om det finns scener och sekvenser som tar för sig. Jag tycker det är elegant gjort och "The Killer" prickar in min smak helt och hållet. Jag har sett klagomål från folk som tyckt att tempot varit segt under den inledande halvtimmen, och till och med valt att stänga av. Det är för mig helt obegripligt. Tempot är ju helt i synk med det utdragna tålamod mördaren måste visa i sitt arbete. Det ska kännas segt!

Nu hoppas jag verkligen inte att det här är starten på någon ny "John Wick" eller "The Equalizer" eller "Transporter" eller vad det nu kan vara. Låt det bara få vara den här filmen och inget mer! En av årets bästa filmer, helt klart.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Filmen är baserad på en grafisk roman, vilket märks ganska tydligt. Det har tydligen varit ett önskeprojekt för David Fincher att filma den i nästan 20 år.

2. Som vanligt har Fincher lämnat det musikaliska åt duon Trent Reznor och Atticus Ross...

3. ...förutom den musik mördaren lyssnar på när han kan, vilket uteslutande är låtar av The Smiths. En spellista på Spotify finns här med de elva Smiths-låtar som är med och en Portishead-låt som också figurerar i en scen.


ANDERS JAKOBSON (2023-11-16)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (9)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: Streamat
Utkomstår: 2023
Bolag: Netflix
Tema: Netflixoriginal
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
RECENSERAT DENNA DAG (23/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
KOMEDIERNA