Ett fantastiskt porträtt

FILMEN

Maria Larsson är en fattig arbetarkvinna i början av 1900-talet. Hon har sju barn och en man, Sigfrid Larsson, som gärna tar till flaskan, jagar kvinnor och emellanåt blir rätt våldsam. Maria Larsson lever med andra ord ett rätt tufft liv. En dag tar hon med sig den kamera hon tidigare vunnit på lotteri till en fotoaffär för att försöka sälja den så hon får råd att köpa mat.

I fotoaffären träffar hon fotografen Sebastian Petersson som övertalar henne att behålla kameran och börja använda den. Tveksamt går hon med på det och när hon tagit sitt första kort, på barnen, hemma i soffan är hon fast. Också Sigfrid blir imponerad av hennes bilder även om han inte helt gillar att hon håller på med fotografering.

I filmen "Maria Larssons eviga ögonblick" får vi följa Maria från denna tid i hennes liv fram till hennes död långt senare. Vi får se henne lycklig när hon umgås med Sebastian, vi får se henne olycklig när Sigfrid bedrar henne och gång efter gång återfaller till spriten och misshandeln. Men framförallt får vi se hennes bilder, hennes eviga ögonblick.

Maria fotar allt från blommor och katter till grannfamiljen, konfirmationskort och andra porträtt. Att en kvinna under den här tiden höll på med fotografering var mycket ovanligt och det gör filmen extra intressant. Saken är nämligen den att "Maria Larssons eviga ögonblick" bygger på verkliga händelser. Maria och Sigfrid har funnits på riktigt. Likaså deras dotter Maja som är den som berättat historien för Agneta Ulfsäter-Troell som skrivit den bok som ligger till grund för Jan Troells filmatisering.

"Maria Larssons eviga ögonblick" är en riktigt bra historia och Maria Heiskanen och Mikael Persbrandt är perfekta som Maria och Sigfrid. Det är inte förvånande att filmen var Sveriges bidrag till årets Oscarsgala eller att den tog storslam på Guldbaggegalan där den vann sex av de åtta kategorier den var nominerad i.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av två dokumentärer. Den ena heter "Troell bakom kameran" och berättar om Jan Troells väg från manusskrivande till färdig film. Den ger en intressant inblick i hur filmen kom till och hur tankarna bakom kameran gick.

Den andra heter "Den sanna berättelsen bakom filmen" och visar massor av Marias autentiska bilder. En röst berättar även lite om vad det är vi ser och att se denna efter att man sett filmen ger filmen extra tyngd då man känner igen en hel del foton och motiv från filmen.


TRE SAKER

1. "Maria Larsson's Everlasting Moment" är den engelska titeln och för en gångs skull har man lyckats få till en rak och bra översättning.

2. Maria Heiskanen som spelar Maria Larsson är faktiskt rätt lik sin rollfigur till utseendet.

3. Karaktärerna i filmen har väldigt många brytningar och dialekter. Det är allt från stockholmska till dansksvenska och finsksvenska.


HANS-ÅKE LILJA (2009-03-29)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (2)
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Sandrew Metronome
Tema: Guldbaggevinnare
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 1.77:1
Extramaterial:
Dokumentär: Troell bakom kameran och Bildspel med röst: Den sanna berättelsen bakom filmen
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (18/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
THRILLERNA