Full fart från ruta ett och mer av allt

FILMEN

Nu är de tillbaka. I stort sett alla som var med i första filmen är nu tillbaka och med sig har de ett gäng andra skådespelare som vi sett i diverse actionfilmer. Precis som i första filmen är det full fart från ruta ett och efter det saktar man aldrig ner. Utan att ha räknat efter så måste detta vara en av de filmer under 2010-talet som har flest döda. Folk dör som flugor, förutom våra hjältar förstås. De klarar det mesta. Eller rättare sagt alla utom en av dem.

När de den här gången ger sig ut på ett relativt lätt uppdrag slutar det i katastrof. En av deras egna tas till fånga och avrättas. Detta leder till en hämndaktion utan like och de gamla uvarna satsar allt på ett kort. Djupt in i fiendeområde ger de sig ut på jakt efter den som är ansvarig för deras kamrats död, och inget kommer att kunna stoppa dem från att utkräva hämnd.

Gillar man actionfilmer kan man inte gå fel med "The Expendables 2". Den har allt de där actionfilmerna man såg om och om igen på 80-talat hade. Till och med skådespelarna. Det finns några yngre namn men många var med redan på den tiden. Och ska man tro vad som sägs så gör de dessutom de flesta av stuntscenerna själva. Men det kanske man får ta med en nypa salt.

Bland skådespelarna ser vi namn som Sylvester Stallone, Jason Statham, Jean-Claude Van Damme, Jet Li, Dolph Lundgren, Chuck Norris, Bruce Willis och Arnold Schwarzenegger och alla gör de det vi kan förvänta oss av dem, kanske med undantag för Chuck Norris som kändes lite trött. Vi ser dessutom svenska Amanda Ooms i en liten och rätt obetydlig roll.

Gillar man 80-talsaction med allt vad det innebär kan man inte gå fel med den här filmen. Gillar man det inte bör man nog se något annat. Det finns inte så mycket mitt i mellan eller gillar lite här.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet bjuder på tre dokumentärer. Dock handlar bara en om själva filmen. En visar hur actionfilmstrenden startade på 1980-talet och den andra handlar om riktiga soldater som man kan hyra för uppdrag eller beskydd. Intressant men som sagt inte direkt kopplat till inspelningen av filmen.

Dessutom får vi en del borttagna scener och gag reels. Känns dock som om det hade varit mer intressant om Stallone hade fått alla actionhjältarna att ställa upp och prata om filmen. Nu är det endast ett fåtal som gör det…


TRE SAKER

1. Arnold Schwarzeneggers scener tog bara fem dagar att spela in och då var han ändå med mer här än i första filmen.

2. En stuntman omkom och en skadades svårt under inspelningen i Bulgarien.

3. I Tyskland har Sylvester Stallone och Arnold Schwarzenegger samma röstdubbare vilket ställde till det lite när de är med i samma scen…


HANS-ÅKE LILJA (2012-12-12)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (2)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: DTS 5.1 HD MA
Bild: 1080p High Definition 2.35:1
Extramaterial:
Audio Commentary Track, Big Guns Bigger Heroes, Gods Of War, Guns For Hire, Deleted Scenes and Gag Reel
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA