Ännu en hårdkokt snut med extra allt

FILMEN

Är det möjligt? Ännu en actionfilm med Jason Statham i huvudrollen? Är han stenhård? Ja. Väser han fram sina repliker? Ja. Är det en standard-Statham-rulle? Nej, inte riktigt faktiskt.

Här spelar han Tom Brant, en Harry Callahan/Gunvald Larsson-liknande snut vid Londonpolisen. Brant har ett rykte om sig att vara en väldigt våldsam polis och fler än en gång har han varit involverad i något som i hans ögon har varit polisarbete - om än inte enligt regelboken - som fått konsekvenser och skapat bad will. Inte för att Brant bryr sig om det, men han mår egentligen inte speciellt bra.

En polismördare börjar gäcka i stan. Det tar inte lång tid innan mördaren avslöjas för tittaren. Det är en psykopat vid namn Barry Weiss (Aidan Gillen) som börjar avrätta poliser. Till pressen kallar han sig "Blitz" och låter en reporter få avgöra hur många poliser som ska gå åt i mordvågen. Brant får en oväntad partner i den nyligen befordrade kommissarien Porter Nash (Paddy Considine). Nash är något så ovanligt som en öppet homosexuell polis vilket gör att han automatiskt inte får speciellt stort förtroende från sina kollegor, utom lustigt nog från Brant - efter att han förtydligat att Nash inte får hänga efter honom in på toaletten.

Spåren leder snabbt till Weiss som visar sig vara en småskurk som Brant misshandlade rejält ett år tidigare, men det finns initialt inga bevis för misstankarna. Blitz fortsätter dock att skörda offer och ett mönster börjar uppenbara sig.

Det här visar sig bli en ganska spännande film trots att polismördaren avslöjas så tidigt i filmen. Den där Harry Callahan-referensen jag nämnde tidigare sträcker sig lite längre än att Brant är en polis som kör med lite hårdare tag - hela filmen har faktiskt ett upplägg som liknar "Dirty Harry".

Statham må vara lite ensidig i sina filmval, men man kan inte komma ifrån att han passar väldigt bra som hård actiontyp och Tom Brant är en lite roligare karaktär än de överjävliga figurer han gjort på sistone. Här får han dessutom konkurrens om strålkastarljuset av både Considine och Gillen som gör sina roller bra, speciellt Gillen som är en utmärkt psykopatskurk.

Det enda jag har en lite mer negativ invändning emot är filmens final som lämnar mig lite förvirrad. Inte för att den är komplicerad och svår att hänga med i, utan för att den är lite - låt oss säga - moraliskt knepig. Men i övrigt är "Blitz" en väl godkänd actionfilm, faktiskt klart bättre än vad jag hade väntat mig.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. I filmen finns en liten sidohistoria om en poliskollega som försöker hjälpa en tonåring som hamnat i trubbel. Initialt känns det som historien inte har någon funktion i helheten, men det har den.

2. Filmens stora actionsekvens är en rafflande jakt till fots som snuddar lite vid det numera så populära actioninslaget parkour.

3. Filmen bygger på en roman av Ken Bruen. "Blitz" är bok fyra i en serie om sju romaner med Tom Brant i huvudrollen. Ytterligare en av Bruens romaner (utanför Brant-serien) filmades härom året - "London Boulevard".


ANDERS JAKOBSON (2011-10-14)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby digital 5.1, DTS 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA