Ett segdraget klassiskt drama

FILMEN

"Macbeth" tillhör de Shakespeare-pjäser jag varken läst eller sett i någon form tidigare. Dock är jag välbekant med historien i grova drag. Mannen som plågas av samvetskval efter att hans äregiriga fru drivit honom till konungamord.

Regissör Justin Kurzel har dock skapat en väldigt segdragen historia som vilar på långa utdragna närbilder, drömlika scener och våldsscener i slow motion. Filmen klockar in på 111 minuter och känns lite för lång för sitt eget bästa. På den positiva sidan har vi dock ett utsökt foto och en stämningsfull scenografi som drar in tittaren från första sekund, men för undertecknad räcker det inte för att hålla intresset vid liv.

Michael Fassbender är utmärkt som Macbeth men hans skådespeleri räcker inte till för att lyfta flera scener han är med i när de flera gånger dras ut till sitt yttersta. Dock ska säga att upplösningen på ett brandhärjat slagfält helt plötsligt klarar att hitta en balans som inte återfinns i resten av filmen.

Kanske är jag ingen riktig Shakespeare-fantast i grunden. Visst, det är välskrivet drama på hög nivå vilket bevisas av att att pjäsen sätts upp och filmas än i dag, men när väldigt lite görs för att anpassa ett verk som Macbeth till dagens filmarena har jag svårt att ryckas med. Jämför gärna med Ralph Fiennes fina regidebut med "Coriolanus" från 2011 för hur man gör en engagerande filmatisering som ändå bibehåller det som gjort Shakespeare till den odödliga författare han är. "Macbeth" lyckas inte nå den nivån, tyvärr.


EXTRAMATERIALET

Vi fick endast en digital tittkopia, men vill man ha med extramaterial ser det ut som att importversionen är det givna valet.


TRE SAKER

1. Vad är det som gör Shakespeares pjäser till de odödliga verk de är? I den här versionen, liksom de flesta är språket i stort sett intakt vilket säkert avskräcker en del. Det hade varit intressant att låta denna film vila på den utmärkta historia det är men uppdatera repliker och bildspråk till något mer modernt. Men det är troligen som att svära i kyrkan för vissa.

2. Det har för det mesta antagits att Lady Macbeth är skotska precis som sin man men här har man valt att låta skådespelerskan Marion Cotillard behålla sin franska brytning för att karaktären skulle sticka ut mer ifrån resten av ensemblen. Ett udda drag men det ger viss effekt.

3. Michael Fassbender har aldrig spelat Macbeth på scen men enligt regissören läste han manuset 200 gånger för att få grepp om rollen. Det gav uppenbarligen resultat då Fassbender gör den enskilt bästa insatsen i den här filmatiseringen.


THOMAS HELSING (2016-06-23)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2016
Bolag: SF
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen 2.40:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (25/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA