Vackert drama om föräldraskap

FILMEN

Efter första världskrigets slut vill soldaten Tom Sherbourne (Michael Fassbender) ha lite stillhet för att återhämta sig. Han tar därför ett jobb som fyrvaktare på ön Janus, men räknar inte med att falla för den unga Isabel (Alicia Vikander). Efter en tids brevskrivande till varandra bestämmer de sig för att gifta sig och Isabel flyttar ut till den lilla ön. Där börjar deras liv tillsammans. Ett liv som präglas av längtan efter ett barn, och besvikelsen när de får missfall flertalet gånger.

En dag, efter att Isabel ännu en gång behövt gå igenom att förlora ett barn, flyter en roddbåt i land. I båten hittar de en man som mist sitt liv tillsammans med en bebis i behov av omhändertagande. Isabel övertalar Tom att behålla barnet som sitt eget då hon hotas av att hamna på barnhem. Trots tvivel går Tom med på detta, fram tills han på dopdagen träffar den lilla flickans biologiska mamma (Rachel Weisz). När han hör hennes historia och hennes längtan efter sin dotter kommer skuldkänslorna och han skriver ett brev till henne för att informera om att den lilla flickan är vid livet. Plötsligt är bollen i rullning och det är bara en tidsfråga tills någon inser att den lilla flickan Lucy egentligen inte är Tom och Isabels biologiska dotter.

"Fyren mellan haven" är en vacker historia om vad det innebär att vara förälder. Den ställer moraliska frågor som sätter barnet i fokus. Är det verkligen rätt att lämna över ett barn som fäst sig vid ett par som sina föräldrar, bara för att de inte delar samma blod? Ska ett barn få lida för att samhället inte anser att vissa människor är lämpade som föräldrar? Alla dessa frågor vävs in i en välbyggd dramaturgi som drar fram känslorna hos även den mest kallhjärtade person.

För att göra denna historia rättvis krävs skådespelare av rang, vilket vi också får. Både Alicia Vikander och Rachel Weisz gör hjärtskärande porträtt av mödrar som förlorat och längtar efter sina barn. Deras gestaltande av dessa kvinnor är i världsklass och det är inte svårt att förstå varför båda tidigare belönats varsin Oscar. Även Michael Fassbender gestaltar den före detta soldaten som slits mellan kärleken till sin familj och sitt samvete.

"Fyren mellan haven" är en perfekt film att plocka fram när känslorna behöver komma fram då den nästan garanterar en tår eller två. Förutom den fina historien är filmen även sevärd för snyggt foto och den starka känsla för årtalet den utspelar sig i.


EXTRAMATERIALET

Finns inget.


TRE SAKER

1. Alicia Vikander ville delvis ha rollen som Isabel då hon var ett fan av Michael Fassbenders tidigare verk.

2. Delar av filmen spelades in i en liten stad på Tasmanien där människorna i staden helt anpassade sig till 20-talet för att passa in i filmen.

3. Baserad på boken med samma namn av M.L. Stedman.


EMMA ÅKERLIND (2017-06-01)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2017
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.40:1
RECENSERAT DENNA DAG (4/3):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI/FEBRUARI
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA