Strålande skådespelarinsatser

FILMEN

När svenska Alicia Vikander gick upp på scenen i Dolby Theatre i Los Angeles den 28 februari 2016 och emottog en Oscarstatyett för Bästa kvinnliga biroll för filmen "The Danish Girl" var det givetvis lätt att tro att hon var titelns danska flicka. Så var det inte - det är Eddie Redmayne som gör det även om han först spelar den danska konstnären Einar Wegener. Vikander spelar hans fru Gerda, även hon konstnär i skuggan av sin betydligt mer framgångsrike man.

Gerda använder Einar som stand-in-modell när hon ska måla kvinnor och Einar trivs i kvinnokläder. Snart blir det en större del av deras vardag och Einar skaffar en kvinnlig persona, Lily. Gerda står vid sin mans sida men ganska snart ska det visa sig att Einar och Lily egentligen inte är samma person. Relationen skaver och Gerda vet inte riktigt vad hon ska göra, och Einar vet inte heller vad han ska göra. Han blir allt mer och mer övertygad om att Lily är hans rätta jag och att Einar är den offentliga masken.

Med moderna ögon är denna könstillhörighesproblematik inget chockerande men den här historien utspelar sig främst under 1920-talet och då det är en annan femma. De doktorer som tar sig an Einar diagnosticerar honom på alla möjliga konstiga vis, men en doktor ska se annorlunda på det hela och det förändrar allas liv för gott.

Filmen är delvis inspelad i Köpenhamn och man känner igen Nyhavns färgglada fasader som fungerar fint som både identifikator och en pigg färgklick i en film som på ett plan handlar om konstnärskap. Men till större delen är det en kärlekshistoria om en relation som utsätts för hårda stötar i en tid då det avvikande inte var acceptabelt. Just den biten görs det inget speciellt av. Problematiken är inte med samhället i stort utan med personligheten och identiteten. Vem är Einar? Vem är Lily? Och vem är Gerda med Einar eller Lily?

Vikander fick som sagt en Oscarsstatyett och Redmayne var nominerad till en. Båda två gör ett enormt arbete med sina roller och nomineringarna och vinsten är självskrivna. I sin helhet är filmen otroligt välgjord med trovärdiga miljöer, kostymer och kulturskildringar. Det finns inget att klaga på alls.


EXTRAMATERIALET

En tiominuters bakomfilm ger inte överdrivet mycket mervärde utan serverar via intervjuer en inblick i hur filmen kom till och hur skådespelarna förberedde sig, men landar sedan i vilken stor betydelse Einar/Lily hade för HBTQ-rörelsen och de som lite kliniskt kallas transpersoner.


TRE SAKER

1. Om det inte framgått tidigare så är Einar och Gerda Wegener i allra högsta grad verkliga personer. Filmen bygger dock på en roman av David Ebershoff, baserad på deras liv.

2. Regissör till filmen är Tom Hooper som tidigare bland annat gjort "The King’s Speech" och "Les Miserables".

3. Filmen har vunnit inte mindre än 27 priser i olika filmgalor. De flesta av dessa priserna har tilldelats Alicia Vikander.


ANDERS JAKOBSON (2016-07-08)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2016
Bolag: Universal
Tema: Oscarsvinnare
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.85:1
Extramaterial:
The Making of The Danish Girl
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (16/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA