Styvpappan från helvetet

FILMEN

"The Stepfather " är en remake på filmen med samma namn från 1987. Då var det Terry O’Quinn (John Locke i "Lost") som spelade den elaka styvfadern. Nu är det Dylan Walsh som har den rollen och han gör den riktigt bra. David (som han kallar sig) är besatt av att hitta den perfekta familjen. När det misslyckas mördar han hela familjen, skaffar sig en ny identitet och går vidare till nästa familj. Allt detta får vi veta redan från filmens inledning så det råder aldrig något tvivel om vem som är den onde i filmen. Istället vet vi som ser filmen allt medan familjerna han nästlar in sig i är helt ovetande.

Hans nya kärlek är Susan. En kvinna han ser till att möta i mataffären där han ser till att vara på rätt ställe, säga de rätta sakerna och inte helt oväntat slutar det hela med gemensam middag. Sex månader senare är de förlovade och ska till att gifta sig. Då kommer Susans äldste son Michael hem från militärskola där han placerats efter att han hamnat i helt fel gäng och varit strulig i största allmänhet. Michael är redan från början emot bröllopet. Först för att han inte gillar att få en ny pappa, men sen för att han tycker att det är något som inte stämmer med David.

När sen en granne får syn på en fantombild av den man man misstänker ligga bakom en massa mord på familjer där sen styvfadern spårlöst försvunnit börjar det gå utför för David. Han måste nu städa undan alla som misstänker att han inte har rent mjöl i påsen. Problemet är bara att det blir fler och fler som tycker han beter sig underligt.

"The Stepfather" är en rätt bra film och speciellt inledningen är riktigt effektfull. Sen allt eftersom filmen rullar på minskar trovärdigheten. Det är lite för ofta som David måste röja någon ur vägen och faktiskt kommer undan med det. Det hela går lite för lätt för honom, även om han gjort detta några gånger innan borde det inte gå så här lätt.

Dylan Walsh gör dock en väldigt bra rolltolkning och han är sådär krypande olustig som man vill att hans rollfigur ska vara. Även Sela Ward och Penn Badgley som Susan och Michael gör riktigt bra insatser. Resultatet blir en bra film som kanske kliver över gränsen till vad som blir lite för otroligt några gånger men som ändå levererar.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består förutom ett kommentarspår också av en bakom kulisserna-film, en närmare titt på hur stuntscenerna gjordes och några tabbar. Speciellt kul är det att se hur man gjorde stuntscenerna i filmen. De verkar inte så avancerade när man ser dem men efter att ha sett hur de gjordes inser man att det ändå ligger lite jobb bakom. Bakom kulisserna-filmen får godkänt och tabbarna är sådär. Några är underhållande, men långt från alla.


TRE SAKER

1. Terry O’Quinn erbjöds en cameo i filmen men tackade nej. Kanske var han upptagen med sista säsongen av "Lost"?

2. Originalfilmen fick två uppföljare. Vi får se om denna får det.

3. En sak som slog mig när jag såg filmen är hur effektivt det är att man redan i inledningen avslöjar för tittaren vad David är. Det gör filmen mycket obehagligare.


HANS-ÅKE LILJA (2010-07-02)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2010
Bolag: Sony
Ljud: DTS 5.1 HD MA
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
Kommentarspår med Penn Badgley, Dylan Walsh och regissören Nelson McCormick, Öppet hus: bakom kulisserna, En titt på stuntscenerna, Tabbar och tavlor
RECENSERAT DENNA DAG (26/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA