Pigg Costner spelar trött veteranagent

FILMEN

Kombinationen McG (regi), Luc Beson (manus) och Kevin Costner (skådespelare) - hur fungerar den egentligen? Jo, riktigt bra faktiskt. Jag hade föreställt mig "3 Days to Kill" som en "Taken"-kopia, men det är det inte alls. Förmodligen var det kombinationen av ett amerikanskt familjedrama, en överdjävlig agent och Paris som ledde in mig i de associationsbanorna.

Costner spelar CIA-agenten Ethan Renner. Sjukt bra på sitt jobb och något av en veteran på fältet, men givetvis på bekostnad av familjelivet. Hans fru Christine (Connie Nielsen) vill knappt veta av honom och tonårsdottern Zooey (Hailee Steinfeld) har en så kass relation till sin far att hon inte vill kalla honom för pappa.

Under ett uppdrag där Ethan ska vara med och eliminera den oidentifierade terroristen The Wolf (Richard Sammel) och hans högra hand The Albino (Tómas Lemarquis) misslyckas han. Hostan Ethan dragits med visar sig vara något annat och innan han kan slutföra sitt jobb kollapsar han. Det visar sig att en hjärntumör spridit sig till lungorna och Ethan bedöms ha tre månader kvar i livet. Genast beger han sig till sin familj i Paris för att runda av på ett snyggt sätt. Christine får veta den verkliga anledningen till att han nu helt plötsligt visar ett intresse för sin dotter, medan dottern är ovetande om Ethans dödsdom.

Trots att Ethan dragit sig tillbaka blir han uppsökt av agentkollegan Vivi Delay (Amber Heard) som övertalar honom att göra en sista insats att slutföra uppdraget då hon kan erbjuda en alternativmedicin som kan göra honom bättre i utbyte. Tanken på att få mer tid med familjen är avgörande för Ethan och under tre dagar jobbar han hårt med att lappa ihop relationen till dottern och samtidigt jaga skurkar som bara han kan.

"3 Days to Kill" bjuder på en bra blandning av actionraffel, drama och en hel del humor som en oväntad knorr. Jag var inte beredd på humorelementet men det lättar upp filmen avsevärt och bidrar till en skön känsla. Jag gillar blandningen och blir oväntat engagerad i storyn.

Kevin Costner är i skrivandets stund ungefär ett halvår bort från att fylla 60 år och han passar väldigt bra i rollen som en veteranagent med gott om erfarenhet och tillräckligt mycket styrka kvar för att knöla dit buset, samtidigt som åldern är på väg att ta ut sin rätt. Karaktären börjar bli trött, men Costner verkar pigg och det glädjer mig. En bra insats i en bra actionfilm.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Amber Heards karaktär är rent ut sagt väldigt konstig. I öppningsscenen är hon en typisk CIA-agent i fina kläder och allt och i resten av filmen är hon en otroligt märklig person, lätt sadistisk med oagentiga kläder. Någon vettig förklaring till denna helomvändning finns inte i filmen och det känns mest fånigt.

2. Ett av de återkommande humorinslagen är att Ethans telefon ringer vid några olämpliga tillfällen och som signal har han Icona Pops "I love it".

3. När Ethan återvänder till sin lägenhet efter att fått läkarbeskedet har en stor afrikansk familj flyttat in där som ockupanter. Även detta är en oväntad knorr i historien som gör att filmen sticker ut lite från andra actionfilmer.


ANDERS JAKOBSON (2014-09-26)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2014
Bolag: Scanbox
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.35:1
RECENSERAT DENNA DAG (28/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA