Science fiction för strategiska ungdomar

FILMEN

"Ender's Game" är den första berättelsen i en lång och komplicerad produktion av författaren Orson Scott Card. Jag är inte alls insatt i den och finner det smått omöjligt att få ett grepp om alla romaner, noveller och parallellhistorier. Oerhört komplicerat. Boken som filmen baseras på kom 1985, men sprang ur en novell med samma namn som Card skrev redan 1977. Genren kallas "military science fiction" och boken har hamnat på amerikanska marinkårens "rekommenderad läsning"-lista.

Jag skulle vilja påstå att det även handlar om ungdoms-science fiction. I alla fall i detta filmade format. Nästan alla roller utgörs av ungdomar, då denna historia är satt i en framtid där ungdomen är mänsklighetens hopp.

50 år innan filmens början utsattes jorden av en våldsam attack där svärmande utomjordingar snabbt dödade flera miljoner människor och om det inte hade varit för en uppoffrande hjälteinsats från den numera legendariska Mazer Rackham hade ännu fler dött. Rackham lyckades nämligen styra sitt stridsplan rätt in i utomjordingarnas moderskepp och så var saken biff. För den gången. Sedan dess har militären bestämt sig för att de aldrig mer ska bli överraskade igen och rustar hela tiden för nästa attack, bland annat genom att värva barn och ungdomar med erfarenhet av stridsspel.

En de tittar närmare på är Ender Wiggin (Asa Butterfield) som Överste Graff (Harrison Ford) tror har alla de kvaliteter de letar efter i en som kan bli en ledare. Ender testas tufft innan han blir antagen till utbildningen där han testas och tränas ännu tuffare tills han slutligen hamnar i den absolut högsta divisionen och testas ännu tuffare i komplicerade simuleringar, för när som helst är det dags för krig.

Filmen innehåller egentligen väldigt lite action även om den så klart har sin beskärda del av fart och spänning. Det är väldigt mycket om träning och strategier, om med- och motgång, om vänner och fiender, om disciplin och hierarkier samt om krig och fred. Filmen är faktiskt inte alls som jag hade tänkt mig, men överraskar mig samtidigt och jag sjunker väldigt lätt in i både storyn och den framtidsvärld som skildras i den. Utseendet på filmen är futuristiskt och snyggt och jag tänker på "Tron" flera gånger, trots att det inte finns några direkta likheter i historierna.

Trots en i grunden ganska enkel historia blir resultatet bra. Väldigt snyggt och Butterfield lyckas gestalta huvudpersonen bra. Det är en på sitt sätt komplex karaktär som verkar under oerhörda krav på sig själv. Det blir en riktigt bra science fiction-film för unga tittare av det hela.


EXTRAMATERIALET

Lustigt nog är utgåvan helt renskrapad från extramaterial, vilket känns aningens märkligt. I USA finns två kommentarspår, en making-of och borttaget material bland annat.


TRE SAKER

1. Det förvånar mig väldigt mycket att filmen inte gjordes i 3D. Det är verkligen en film där djupet från 3D hade gjort väldigt mycket.

2. Sydafrikanen Gavin Wood står för manus och regi och han har tidigare bland annat regisserat "X-Men Origins: Wolverine".

3. Författaren Orson Scott Card är inte ett fan av homosexualitet och har mängder av märkliga åsikter kring detta ämne. Detta har lett till olika bojkotter, till exempel av just denna filmatisering men även när Card bjöds in av DC Comics för att gästskriva en omgång av "Superman". Det gick så långt att tecknaren Chris Sprouse hoppade av och DC la Cards historier på hyllan för gott.


ANDERS JAKOBSON (2014-03-17)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin science fiction
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
© Disney
Genre: Science fiction
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2014
Bolag: Disney
Tema: Aliens
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (26/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA