Mäktig men inte speciellt märkvärdig

FILMEN

För ett och ett halvt år sedan ungefär kom "Solomon Kane", en delvis svenskproducerad film om en svärdsvingande hjälte baserad på historier av Robert E. Howard. Nu är det dags igen: även Conan Barbaren är i ursprung skriven av Robert E. Howard och det är åter igen svenska Paradox som är en av producenterna bakom filmen.

Conan har fästs på film tidigare. Först 1982 och 1984 med Arnold Schwarzenegger som barbarbjässen och sedan i två olika tv-serier 1992-93 och 1997. Den här gången spelas den sista Cimmeriern av Jason Momoa.

I inledningen av filmen berättas om en mäktig mask gjord av "kungars ben" som det onda Acheron-imperiet använde för att förslava världen. Barbarstammarna stod emot och lyckades besegra Acheron och splittrade masken och fördelade bitarna mellan sig. Tusentals år senare försöker krigsherren Khalar Zym (Stephen Lang) samla ihop alla bitar för att använda sig av maskens makt och dessutom väcka sin döda fru till liv. Den sista biten finns i riket Cimmeria där Conans far (Ron Perlman) är stamledare. En blodig strid senare och biten är lokaliserad och alla Cimmerier har mördats utom Conan som svär att hämnas.

20 år senare har Conan växt upp till en massiv krigare som farit runt i världen på jakt efter Khalar Zym. Zym har å sin sida tillsammans med sin häxlika dotter (Rose McGowan) letat efter en renblodig kvinna vars blod ska väcka masken till liv. Hon är Tamara (Rachel Nichols) och det är när hon kommer in i filmen som Khalar Zym och Conans vägar åter igen ska korsas.

Blodet skvätter och kroppsdelar flyger all sin väg när Conan slåss mot både bovar och övernaturliga väsen. Jason Momoa är helt okej som deffad svärdsvingare, men hans Conan är långt i från en lika karismatisk krigare som den han gör i "Game of Thrones". Leo Howard, som spelar den yngre Conan har mer glöd i blicken, men Momoa gör ändå sitt jobb väl.

Dock känns filmen lite platt. Det är gott om action, spektakulära miljöer och så vidare, men på något sätt kommer inte filmen med något nytt. Den här specifika genren har blommat upp ordentligt på sistone och det krävs något alldeles extra för att en film ska stå ut i mängden. Jag tycker inte "Conan the Barbarian" lyckas med det. Det är en våldsam matinéfilm, men så värst överdrivet minnesvärd eller speciellt märkvärdig är den dessvärre inte.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet är inte så tokigt. Det finns fyra kortare filmer att titta på, men man skulle kunna gruppera dem två och två. Den ena gruppen skulle i så fall handla om striderna och actionsekvenserna i filmen då vi får ta del av förproduktionsfilmningar av alla strider där filmens stuntteam designat och planerat alla fajter. Det känns lite märkligt att se folk i träningskläder i vad som ser ut som en gympasal veva på varandra (ännu märkligare när de i ett barslagsmål super loss på Red Bull...), men det är samtidigt roligt att se, speciellt när det slutgiltiga resultatet fälls in bredvid. Vi får även se när actionsekvenserna spelades in på riktigt.

Den andra gruppen handlar om karaktären Conan och hans upphovsman Robert E. Howard. Howard hade en minst sagt annorlunda historia under sitt korta liv. Fascinerande och intressant att ta del av.

Bra extramaterial!


TRE SAKER

1. Något jag gillar är att Tamara inte är en hjälplös kvinna som hjälten ska rädda. Hon vevar på och dräper motståndare efter bästa förmåga.

2. Även om det inte finns någon annonserad uppföljare än så är jag ganska övertygad om att ambitionen är att göra fler filmer om Conan.

3. Morgan Freeman bidrar med sin röst som narrator under öppningsscenerna. Freemans röst klarar av att läsa upp sådant som skulle bli fjantigt trams genom någon annans mun.


ANDERS JAKOBSON (2012-01-06)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Extramaterial:
Staging The Fights, The Conan Legacy, Robert E. Howard: The Man Who Would Be Conan, Battle Royal: Engineering the Action
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (26/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA