Politiskt maktspel och pang-pang

FILMEN

När jag var liten flyttade en av mina bästa kompisar till Saudiarabien. Hans pappa var läkare och under ett år eller så verkade han i huvudstaden Riyadh i oljekungariket. Det lät ganska exotiskt och de brev min kompis skrev vittnade om att de hade det bra. Detta var på 80-talet, innan en då Saudiarabisk medborgare vid namn Usama Bin Ladin började göra väsen av sig och terroristattackerna ökade. Den bild av Saudiarabien jag får av "The Kingdom" känns allt annat än exotisk, snarare hemsk.

Terrorister infiltrerar den lokala polisen och genomför en synnerligen brutal attack mot ett västerländskt bostadsområde och en samling FBI-agenter skickas över för att hjälpa till med utredningen. Det är Fleury (Jamie Foxx), Sykes (Chris Cooper), Mayes (Jennifer Garner) och Leavitt (Jason Bateman). Till en början får de inte göra någonting. Militärens inflytande är allt för stort och deras lokala kontakt Al Ghazi (Ashraf Barhom) är mot sin vilja styrd uppifrån, men efter att Fleury lyckas lägga fram några slutsatser för en styrande prins går utredningen in i en smidigare fas. Al Ghazi får mer makt och de amerikanska FBI-agenterna kan äntligen genomföra sitt arbete.

Mer och mer pusselbitar faller på plats och det misstänks att det är den svåråtkomliga terroristledaren Abu Hamza ligger bakom allt, och efter en lyckad militär motattack tros fallet vara löst och våra amerikaner ska skickas hem, inte helt nöjda med finalen. Det visar sig att deras misstankar är riktiga, för snart hamnar de i en allt farligare sits där de kommer väldigt nära terroristerna.

Det är givetvis en del pang-pang i den här filmen, men till större delen handlar den om politisk och religiös makt. Filmen löper en liten risk att köra fast i den ineffektiva situation FBI-agenterna hamnat i inledningsvis, men lyckligtvis förändras historien både en och två gånger efter det. Här finns allt från klassiskt polisutredningsarbete till rafflande action med vinande kulor och skvättande blod.

Den amerikanska skådespelarkvartetten gör ett stabilt jobb. Speciellt kul är det att se Jason Bateman i en sådan här film, och inte oväntat är han kvartettens lustigkurre som fått en del sarkastiska repliker att skyffla ut då och då. Ashraf Barhoms överste Al Ghazi är dock filmens mest intressanta karaktär som hela tiden bara försöker göra rätt för sig, och det blir en del spännande scener mellan Barhom och Foxx när deras karaktärer hittar varandra.

I stort sett en bra actionrulle i en genre jag personligen inte är så speciellt förtjust i. Filmen slutar dock med en scen som lämnar en viss pessimistisk men sann eftertanke.


EXTRAMATERIALET

Regissör till filmen är Peter Berg vilket är lite intressant. Jag fastnade direkt för Berg när han spelade vilda doktor Billy Kronk i min gamla favoritserie "Chicago Hope", och Berg verkar nästan lika vild privat. Eller professionellt ska jag kanske säga. I de bakomfilmer som finns på DVD:n så verkar det i alla fall så.

Hela filmen bryts ned i åtta korta featuretter där vi går från hur idéerna till filmen kom till via combatträning till inspelning. Det är en intressant och givande bakomfilm, där man får ta stor del av Bergs regi.

Två scener bryts sedan ned på olika sätt. En actionsekvens där teamet tillfälligt splittras får vi se från alla karaktärers synvinklar, och en bilolycka får vi se hur den planerades in i minsta detalj innan den slutligen filmades. Det är lite roligt att se hur bilarna "pimpades" för agera på olika sätt, dock ganska långt ifrån MTV:s program.

Vidare finns det en del bortklippta scener som är rätt bra. De flesta av dem är egentligen förlängda scener som ger lite mer tyngd till historien. Man kan också få mer information om Saudiarabien i en interaktiv tidslinje.

Sen finns det så klart ett kommentarspår med Peter Berg som jag tyvärr inte haft tid att lyssna på, men jag antar att det är intressant.


TRE SAKER

1. Filmen inleds med ett delvis animerat montage som förklarar Saudiarabiens historia och koppling till USA. Mycket bra och intressant.

2. Filmen är till större delen inspelad i ökenstaten Arizona. Man har dock verkligen lyckats ge illusionen av att den är inspelad på plats i Saudiarabien.

3. Sköna Jeremy Piven gör en liten roll som nervös UD-gubbe i Riyadh. Ganska liten roll, men Piven lyser i varje sekund han är med.


ANDERS JAKOBSON (2008-02-14)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Universal
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Extramaterial:
Feature commentary, The apartment shootout, Creating the Kingdom, Interactive timeline, Constructing the Freeway Sequence, Deleted scenes
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (25/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA