Hoffman, Portman & en massa leksaker

FILMEN

Leksaksaffären Mr Magorium's Wonder Emporium är ingen vanlig leksaksaffär. Här lever magin och leksakerna är mer eller mindre levande. Faktum är att till och med själva affären är levande och har känslor. Affären ägs av den något excentriske herr Magorium som nu vid 243 års ålder bestämt sig att det är dags att kliva av.

För att affären ska leva vidare planerar han att skänka den till sin butikschef, Molly Mahoney. Mahoney vill dock inte alls äga en leksaksaffär, hon vill spela piano. Hela sin uppväxt har hon fått höra att hon är ett musikaliskt underbarn men nu känner hon att hon sitter fast och inte kan utvecklas mer. Hon vill dock inte ge upp sin dröm om att skriva egen musik.

Magorium anställer samtidigt en revisor för att få reda på vad hans affär är värd. Henry som revisorn heter blir dock lätt förskräckt när han förstår att inga kvitton bokförts under butikens mer än 200-åriga livstid. Det blir heller inte lättare av att han inte har den minsta förståelse för att butiken är magisk.

Hur som helst leder Molly, Henry och Erics (en liten kille som brukar hänga i affären och dessutom har en enorm hattsamling) interaktion till att Molly till slut inser att det är i leksaksaffären hon hör hemma. Det är på denna magiska plats hon ska skapa sin musik och inte i ett konserthus.

"Den magiska leksaksaffären" är en riktigt underhållande barn- och ungdomsfilm. Den innehåller en hel del glädje och snygga effekter men även en del sorg och moralpredikningar. Den går dock aldrig över gränsen utan håller sig hela tiden på underhållningens sida. Dessutom har filmen ett dubbat ljudspår som passar perfekt om man ser den med de som inte kan engelska. Det ska dock påpekas att det känns väldigt udda att se Dustin Hoffman prata svenska. Men att inte ha ett svenskt ljudspår till "Den magiska leksaksaffären" hade närmast varit tjänstefel.

Förutom Dustin Hoffman ser vi Natalie Portman som Molly, Zach Milles som Eric och Jason Bateman som Henry. Alla gör riktigt bra ifrån sig och det tillsammans med rätt häftiga effekter gör "Den magiska leksaksaffären" till en riktigt bra barn- och ungdomsfilm.


EXTRAMATERIALET

Inget tyvärr.


TRE SAKER

1. Mr Magorium's Wonder Emporium har en katalog över sina leksaker som borde få varenda leksakshandlare att bli grön av avund.

2. Egentligen gillar jag inte Hoffman i roller som denna men här funkar det faktiskt.

3. Jag törs inte ens tänka på vad som krävdes för att få allt i affären i ordning för inspelningen. Det är så mycket saker överallt. Synd att man inte inkluderade en bakom kulisserna-film om detta.


HANS-ÅKE LILJA (2008-10-08)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin barn o familj
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Barn o familj
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen
RECENSERAT DENNA DAG (27/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA