Väldigt klassisk men ändå fräsch

FILMEN

Det finns många romantiska komedier som tar sitt avstamp i stunden då två personer som inte känner varandra etablerar en omedelbar vänskap, där de direkt hittar rätt ton och snärtighet i sina konversationer och helt enkelt visar upp en kemi som känns trovärdig och riktig. Som tittare vill man bara att alla bitar ska falla på plats på en gång, så att paret blir ett riktigt par på en gång - även om det inte skulle bli en speciellt bra eller lång film.

Woody Allen har gjort ett antal filmer i genren under åren, och ett klassiskt exempel från förr är "När Harry träffade Sally...". "What if" känns som en modern utmanare i genren. Jag fattar tycke för filmen i princip från första minuten, sjunker in i dialogens rapphet och blir lika kär i karaktärerna som Wallace (Daniel Radcliffe) blir i Chantry (Zoe Kazan). Problemet är förstås att hon redan har en kille.

Det är på en fest de träffas. Chantry är kusin till Wallace rumskompis från collegetiden (Adam Driver) och de hamnar båda uttråkade framför kylskåpet med dess magnetpoesi. Där inleds en vänskap som nästan direkt dör då Chantry berättar att hon lever med Ben (Rafe Spall) sedan fem år. Wallace slänger bort lappen med hennes nummer. Men så träffas de igen och vänskapen får ny energi och Wallace är fortfarande kär och Chantry har möjligen känslor som man inte borde ha som upptagen. Är det bara vänskap eller kan det bli något mer?

Jag började skriva den här recensionen med ambitionen att inte ta upp det här med att Daniel Radcliffe en gång i tiden la runt tio år av sitt liv på att spela en viss trollkarl, men det är ändå lite svårt att inte bortse från det. Det känns dock väldigt skönt att se Radcliffe göra nya karaktärer utan att se den där trollkarlen framför sig. Han har sagt att just den här rollen är den som ligger närmast honom själv då han gjort mycket övernaturligt och liknande efter tiden som Harry Potter. Jag tycker han gör en bra insats och samspelet med den otroligt charmiga Zoe Kazan går det verkligen inte att klaga på. Tillsammans blir de ett klassiskt par inom den romantiska komedi-genren utan att kännas tillgjorda eller sliskiga.

I mitt tycke är "What if" en lyckad film. Romantisk och rolig, och det är ju vad man vill ha av en romantisk komedi, men samtidigt känns filmen fräsch och lite annorlunda även om den i grund och botten är väldigt klassisk på alla sätt och vis.


EXTRAMATERIALET

Bland extramaterialet finns lite bilder från en galapremiär i Köpenhamn. Jag misstänker att det är exklusivt för det nordiska släppet då jag har svårt att se vad andra har för glädje av detta. I och för sig har inte vi så mycket glädje av det heller - Daniel Radcliffe går på röda mattan, skriver autografer och tar selfies med skrikande tjejer och sedan pratar han - i ganska amatörfilmat material - lite allmänt om filmen och hur fantastiskt Köpenhamn är.

Mer röda mattan-material från filmfestivalen i Toronto (TIFF) finns också i regi av något "Entertainment"-program som ställer meningslösa frågor till skådespelarna under någon minut eller så. Detta följs upp av intervjuer med de två huvudpersonerna i regi av samma program. Tröttsamt och inte så givande.

Mer matnyttig är den drygt kvartslånga making of-filmen av traditionellt snitt, och allting rundas av med några minuter bortklippta scener och ett kommentarspår.


TRE SAKER

1. Filmen går under namnet "The F Word" i Kanada och England, och det är det namnet som nämns mest bland extramaterialet. Lite förvirrande.

2. Manuset figurerade på "The Black List" 2008, det vill säga listan över de mest populära icke-producerade manusen i Hollywood.

3. Filmen utspelar sig, och är inspelad i Toronto.


ANDERS JAKOBSON (2015-01-08)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin romantisk komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Romantisk komedi
Format: Blu-ray
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2015
Bolag: Scanbox
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.35:1
Extramaterial:
Copenhagen Gala Premiere, Audio Commentary, The Making of What if, On the Red Carpet, Interviews with Daniel Radcliffe & Zoe Kazan, Deleted scenes
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA