Smart och skickligt gjord zombiekomedi

FILMEN

Generellt sett blir jag lite trött på "...of the Dead"-zombiefilmerna. Har man sett en har man i princip sett alla efter som strukturen alltid är den samma: en smitta/katastrof förvandlar de döda till zombies och en grupp vanliga människor samlas på en plats samtidigt som det bara blir fler och fler zombies.

Visst - nu drar jag alla filmer lite osnyggt över en kam, och visst - vissa filmer är mer välgjorda än andra, men det är sällan någon film gör något annorlunda av konceptet. Engelska "Shaun of the Dead" gör dock det. Det är en komedi, men inte en parodi - det ska poängteras på en gång. Zombiebiten av filmen är lika "seriös" som i vilken skräckfilm som helst. Men den är betydligt roligare.

Det krävs upprepade tittar för att inse hur smart manuset är och hur skickligt konstruerad filmen är, hur finurligt zombiekatastrofen smygs in i historien genom tv och radio och små hintar, allt bakom ryggen på den ovetande Shaun. Han är en typisk engelsk thirtysomething kille vars bild av en trevlig utekväll är att sitta på den sunkiga stampuben. Hans flickvän Liz tappar sugen och dumpar honom och Shaun får hänga med sin sluskiga polare Ed i stället.

Shaun och Ed hittar en tjej i sin trädgård. Utifrån hennes stapplande gång och tomma blick drar de slutsatsen att hon är aspackad. Men strax därpå kommer de på andra tankar, speciellt när en gigantisk zombie dyker upp. Shaun och Ed börjar attackera zombisarna med vad de kan hitta - tekoppar, vinylskivor (!) och cricketslagträn.

Medveten om den kritiska situationen sätter Shaun igång en räddningsaktion där han för flickvännen Liz och några andra till det enda säkra stället han kan komma på - den sluskiga stampuben Winchester, men är det det bästa stället att vara på när zombiesarna bara blir fler och fler?

Till "Shaun of the Deads" fördel måste jag säga att den inte är den typiska engelska komedin. Den känns lite mer amerikansk i sin helhet men med den där engelska smarta skärpan ovanpå som bonus. Som jag redan nämnt är filmen otroligt skickligt gjord, ta bara den briljanta jämförelsen mellan zombies och riktigt fulla eller precis nyuppstigna människor.

Simon Pegg i huvudrollen är klockren. En perfekt "vanlig kille" som hanterar problemen som bara en vanlig kille kan. I både större och mindre roller ser vi ansikten från kända engelska komediserier som "The Office", "The League of Gentlemen" och "Little Britain".

Bara ett par år gammal är "Shaun of the Dead" en kultklassiker. Se den och skratta.


EXTRAMATERIALET

Som ni kan se av listan till höger är det vansinnigt mycket extramaterial på denna engelska utgåva av "Shaun of the Dead", ändå ligger allt på en skiva. Hur är det möjligt? Jo, det mesta är små korta klipp och det är faktiskt ganska roligt som omväxling. Det finns mängder av saker att klicka fram - allt från blädderblocksgenomgång av det första utkastet till tecknade förklaringar av några luckor i historien, från specialeffektsexempel till förlängda versioner av tv-klippen som är med i filmen (här kan man bland annat se hur Coldplay kommenterar faktumet att två medlemmar blivit zombies), från bildgallerier till outtakes och förlängda bortklippta scener. Hur mycket som helst faktiskt.

Och inte mindre än fyra kommentarspår där det fjärde är kommentarer av zombisarna! Nu är det dock inte så att vi får höra ett gäng skådespelare stöna i 90 minuter utan det är skådespelarna som gör zombiesarna som pratar om filmen.

"Shaun of the Dead" finns just nu att köpa för runt 100-lappen från engelska DVD-shoppar, och med tanke på vad man får för pengarna är det verkligen värt det.


TRE SAKER

1. Ett suveränt exempel på hur väl filmmakarna tänkt till i filmen är en sekvens tidigt i filmen där Shaun går till sin närmaste affär för att köpa frukost (= en Cola light). Lite senare kommer exakt samma sekvens igen, samma kamerarörelse men då har allting förändrats på grund av zombiesarna (fast den sega Shaun märker ingenting). Det är mycket smart och tjusigt gjort.

2. De har även använt ett trick som man tidigare kunnat se i filmen "Snatch" för att snabbt komma fram i handlingen fast ändå visa vad som händer i 5-6 idiotsnabba klipp. Även det en smart lösning som verkligen gör susen för tempot i filmen.

3. Musiken i filmen är skickligt vald och i många fall en del av berättelsen.


ANDERS JAKOBSON (2004-12-21)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (6)
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2 - inte svensk
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2004
Bolag: Universal
Tema: Zombies
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Extramaterial:
Audio commentary from actor/writer Simon Pegg and director Edgar Wright, Audio commentary from actors Simon Pegg, Nick Frost, Dylan Moran, Kate Ashfield and Lucy Davis, Audio commentary from actors Bill Nighy and Penelope Wilton, Audio commentary from the zombies!, Extended bits with audio commentary, Outtakes, 'The Man Who Would Be Shaun': Simon Pegg and Nick Frost impersonate Sean Connery and Michael Caine, 'Plotholes': comic strip sequences with voiceover from Lucy Davis, Simon Pegg and Nick Frost including What Happened To Shaun When He Ran Off?/What Happened To Diane When She Left The Winchester?/How Did Ed Get From The Cellar To The Shed?, Extended edits of the TV Shows within the movie: Coldplay on T4/Fun Dead (full version of It's a Knockout Zombies)/Trisha - 'Your nine lives are up!'/Trisha - 'I married a monster'/'Remembering Z Day': an interview with Jeremy Thompson, 'Electronic Press Kit' featurette, Vignettes: Simon's cam/Lucy's cam/Joe's diary, 'Edgar Wright's and Simon Pegg's Flip Chart': a presentation of the first draft, SFX comparison from Double Negative, Make-up tests, Photo Gallery: photo's by Simon, Lucy and Charlotte, Poster Designs: from the original Oscar poster to the final official poster, 2000AD Strip: 'There's Something About Mary', TV spots, Official trailer, Official teaser trailer, 'Fright Fest' exclusive trailer
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA