Smårolig men ack lång…

FILMEN

Penelope är inte som andra tjejer. Redan som liten drabbades hon nämligen av släktens förbannelse. När hennes farfars farfar var ung gjorde han en av familjens tjänarflickor med barn. För att rädda ansiktet svek han henne varpå hon tog då livet av sig. Som hämnd la då hennes mor en förbannelse över släkten som sa att nästa flickebarn som föddes skulle ha näsa och öron som en gris och det enda som kunde bryta förbannelsen var om en av hennes egna (rikt och förnämt folk) kunde älska henne för den hon var.

Nu skulle det dröja ett tag innan det föddes en dotter i släkten men när det väl skedde slog förbannelsen in. Penelope som hon skulle komma att kallas var så ful att förlossningsläkarna skrek rakt ut i förskräckelse. Hennes föräldrar låtsades att hon dött och gömde undan henne. Allt för att familjen skulle slippa förnedringen.

Många år senare (när vi kommer in i handlingen) letar hennes mamma med ljus och lykta efter en man som hon kan gifta sig med och på så vis bryta förtrollningen och få ett normalt utseende. Tyvärr går det inte så bra för så fort friarna får se Penelope kastar de sig ut från fönstren i vild panik (från andra våningen dessutom) för att slippa undan henne och hennes förskräckliga utseende. Hennes mamma kommer då på idén att hon får sitta på ena sidan av en spegel (som hon kan se igenom) och friaren på den andra. På så vis hoppas hon kunna få friarna att tycka om människan Penelope innan han ser hennes yttre. Tyvärr måste hon ju dock visa sig förr eller senare och då flyr de alla. I alla fall tills Max dyker upp…

"Penelope" är emellanåt en riktigt rolig film och många av skämten skrattar man högt åt. Tyvärr nöjer man sig inte med att vara en komedi utan försöker också vara moraliskt riktig och det är då filmen blir alldeles för långtråkig. Det är utdragna scener som inte gör någon glad. Rätt vad det är blommar den dock ut med komiska inslag igen och man skrattar återigen gott åt det hela.

Penelope spelas av Christina Ricci och hennes hysteriska mamma av Catherine O'Hara och båda gör väldigt bra ifrån sig. Dessutom ser vi Reese Witherspoon i rollen som Penelopes vän Annie. Även hon gör bra ifrån sig. Sammanfattningsvis är det alltså inget fel på skådespelarinsatserna, det är inget fel på de komiska inslagen och det är definitivt inget fel på specialeffekterna. Penelopes tryne ser riktigt trovärdigt ut. Felet ligger däremot i filmens längd och dess försök att vara moraliskt korrekt. Hade man skippat det hade man haft en riktigt bra komedi.


EXTRAMATERIALET

Inget alls.


TRE SAKER

1. Detta är Reese Witherspoons första film som producent och Christina Ricci behövde inte ens provspela för rollen, hon fick den helt enkelt av Witherspoon.

2. Aldrig har väl en halsduk suttit uppe så ordentligt som den Penelope har för ansiktet när hon är ute…

3. Synd att man inte fick se lite mer av hennes grisöron. De såg riktigt kul ut.


HANS-ÅKE LILJA (2009-01-03)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (26/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
UNDERHÅLLNINGSUTGÅVORNA