Charlize Therons mästerliga prestation

FILMEN

När Charlize Theron mottog sin mycket välförtjänta Oscar för bästa kvinnliga huvudroll var hon bländande vacker och raka motsatsen av sin rollfigur Aileen Wuornos, den prostituerade seriemörderskan hon gestaltade i "Monster". Theron gjorde en DeNiro inför rollen och blev följdaktligen Aileen.

Det är mästerligt skådespel vi får se. Aileen växte upp utnyttjad och våldtagen och började sälja sig själv som 13-åring. När vi kommer in i filmen har hon precis övervägt självmord men beslutat sig för att spendera sina sista intjänade pengar innan hon gör slut på allt.

På en bar blir hon mer eller mindre uppraggad av en ung gay-flicka vid namn Selby (Christina Ricci). Hon har skickats bort av sin familj för att bota sin homosexualitet, och vad hon egentligen ser i Aileen är svårt för oss att förstå, men de båda finner varandra. Aileen är less på män och ser en möjligt att en gång för alla visa att hon kan ta hand om sig själv och andra, och tar rollen som familjeförsörjare i relationen.

Men en kväll går det åt helvete med en torsk. Hon blir misshandlad, våldtagen och är på väg att bli mördad då hon i självförsvar skjuter torsken. Allt det agg hon känner mot män efter ett helt förövat liv bubblar upp till ytan och hon fortsätter att mörda torskar. Det ger mer pengar att försörja Selby med och det är enklare än att ligga med dem.

Dock har allting sitt slut, och det dröjer inte länge innan Aileen blir anhållen och slutligen dömd till döden. Men innan dess har vi fått en inblick i en sargad och förstörd människas inre, helt och hållet baserat på verkliga händelser.

Aileen Wuornos avrättades 2002 efter 12 år i dödscell. Två år senare, faktiskt på hennes födelsedag, fick Charlize Theron sin Oscar.


EXTRAMATERIALET

Den här utgåvan innehåller inget märkvärdigt extramaterial och är dessutom för tillfället utgången. Det finns dock dokumentärt material om Aileen Wuornos på två fullängds-DVD:er av Nick Broomfield: "Aileen Wuornos: The Selling of a Serial Killer" (1992) och "Aileen: Life and Death of a Serial Killer" (2003).


TRE SAKER

1. Historien har redan filmats en gång för TV under namnet "Overkill: The Aileen Wuornos Story" (1992).

2. I filmens inledning hör vi Aileen berätta om sitt liv samtidigt som vi får se ett ganska snabbt collage från hennes uppväxt som verkligen ger en klar överblick varför hon blev som hon blev. Mycket enkelt och sannerligen effektivt.

3. Regissören Patty Jenkins har inte speciellt mycket på meritlistan, men har bland annat gjort ett avsnitt av "Arrested Development", en serie där även Charlize Theron dök upp i en mycket märklig roll.


ANDERS JAKOBSON (2004-08-18)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2004
Bolag: Scanbox
Tema: Oscarsvinnare
Ljud: Dolby Digital 5.1, DTS
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Trailers, Cast biographies, Production notes
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (17/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA