Dramat fortsätter efter upploppet

FILMEN

Första säsongen av "Oz" slutade med ett våldsamt upplopp i den öppna avdelningen Emerald City i fängelset Osvald. Den här säsongen skildrar i sitt första avsnitt efterskvalpet av upploppet för att sedan i avsnitt två flytta fram handlingen 10 månader när fångarna får flytta tillbaka till avdelningen.

Snabbt finner sig alla i sin gamla roller och det eviga maktspelet fortsätter. De olika grupperingarna bröstar upp sig och stångar sig blodiga i kampen om att hantera drogdistributionen på avdelningen, inneha de bästa jobbet och få mest respekt. Maktkampen skördar ett par offer på vägen och alla planer går inte hem, vilket till exempel den italienska grupperingens ledare bittert blir varse om.

Det är inte bakom gallret maktspelet pågår. Ondskan själv, guvenören Devlin, finns förstås i bakgrunden mest hela tiden och ställer till det för både fångarna och kriminalvårdarna, men i säsongens sista avsnitt får han en riktig näsbränna.

Avdelningschefen McManus, erkänd fiende till Devlin, jobbar vidare med sin vision av Emerald City som ett alternativ till traditionell kriminalvård men får samtidigt slita med ett mordfall då en fånge mördades under upploppet - av en vakt.

Säsongen känns lite mer uppdelad jämfört med den första som byggde upp mot det stora upploppet. Sista avsnittet är dock mycket händelserikt och är därför förlängt. Fram till dess är det många olika dramatiska vändningar i serien som lika mycket handlar om vårdarna som fångarna. Det är nämligen inte alla vårdare som har rent mjöl i påsen, vilket förmodligen kan vara något som utvecklas i nästa säsong.

Hur som helst fortsätter "Oz" att leverera högklassigt drama i fängelsemiljö, en miljö där ingen är säker - de brutala våldshandlingarna vittnar om det.


EXTRAMATERIALET

Ingenting, tyvärr.


TRE SAKER

1. En liten bisak, men jag blir lite ledsen över att serien är gjord i 4:3 och inte i widescreen. Kvaliteten på serien blir lite förbisedd på grund av det tråkiga TV-formatet. Men bara lite.

2. Nazistledaren Schillinger delar en kort scen med sin advokat. Det intressanta är att båda skådespelarna - J.K. Simmons respektive Dylan Baker - runt tio år senare skulle dyka upp i samma film - "Spider-man 3" där de dock inte spelar mot varandra.

3. Fängelsets halaste ål, Ryan O'Reily, råkar ut för en hel del under säsongen. Bland annat lyckas få in sin bror bakom Osvalds galler, givetvis spelad av Scott William Winters, riktig bror till Dean Winters.


ANDERS JAKOBSON (2007-08-22)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (6)
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 3
Utkomstår: 2007
Bolag: Paramount
Tema: Kompletta tv-serier, HBO-original
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: 4:3
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (30/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA